Vijesti

OD 16. DO 23. SRPNJA // Međunarodni dječji kamp u Križevcima

Međunarodni dječji kamp u Križevcima

Foto: međunarodni kamp Čovjek-svijet

 

U Križevcima će boraviti oko 300 djece iz cijeloga svijeta

„Želiš li doživjeti da je svaka kultura dar za svijet? Jesi li spreman zasukati rukave za ljude u potrebi? Kreni s nama na međunarodni kamp Čovjek-svijet!” – tim su riječima djeca Pokreta fokolara obratila svojim vršnjacima, nudeći im mogućnost sudjelovanja na međunarodnoj radionici u kojoj se formiraju za kulturu bratstva u svjetskim dimenzijama; uče se približavati i upoznavati druge i drugačije te voljeti i poštovati domovinu drugoga kao svoju.

Kamp se održava u dvije faze

Međunarodni kamp održava se u dvije faze. Prvoga tjedna djeca iz različitih zemalja rade zajedno, stvarajući prostor kulture uzajamnosti. Nadilazeći moguće kulturne i povijesne sukobe, pa i one velike, otkrivaju zajedničku želju za stvaranjem mreže bratstva. To ih iskustvo preobražava u građane svijeta. U prvom će se tjednu ove godine kamp održati na čak tri lokacije, među kojima jedan u Hrvatskoj, i to u gradiću Faro koji je nedavno obilježio 25 godina svojega postojanja.

Sajam raznih naroda

Na gradskom trgu u Križevcima 20. srpnja održat će se sajam raznih naroda. Posjetitelji će moći degustirati tipična jela što su ih djeca pripravila, predstavit će se razne nošnje te plesovi i igre pojedinih naroda. Dva dana kasnije djeca priređuju koncert, također na gradskom trgu. Svojim će crtežima u središtu grada ostaviti vidljivi znak i trajni podsjetnik na izgrađeno jedinstvo.

U Križevcima će boraviti oko 300 djece

U Križevcima će od 16. do 23. srpnja boraviti ukupno oko 300 djece u dobi od 14 do 17 godina. Uz domaćine iz Hrvatske sudjelovat će djeca iz sljedećih zemalja: Portugala, Španjolske, Njemačke, Švicarske, Italije, Slovenije, Mađarske, Albanije, Rusije, Kolumbije, Venezuele, Kanade, SAD-a, Jordana, Libanona i Izraela.

Nakon tjedan dana u manjim će se skupinama preseliti u tridesetak europskih gradova, gdje će nastaviti svoje aktivnosti na lokalnoj razini, a priključit će im se djeca iz tih sredina. U Hrvatskoj će se održati dva lokalna kampa, i to u Šibeniku i u Slavoniji.

Izvor:  Laudato.hr

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh