Razmišljamo o evanđelju

LEGALIST VIŠE VOLI PROPISE KOJE JE DONIO ČOVJEK, NEGO BOŽJI ZAKON

‘Oče, sagriješila sam jer prošle nedjelje nisam išla na Misu’ Tko se Bogu klanja u duhu i istini, najprije vrši milosrđe, a to je nadnaravna ljubav

Foto: Pixabay

 

Legalist više voli propise koje je donio čovjek, nego Božji zakon. Na primjer, jedna žena, koja je došla na ispovijed, govori mi: „Oče, sagriješila sam jer prošle nedjelje nisam išla na Misu“. A ja ću: „Kako to?“. A žena mi odgovara: „Jer sam morala ostati kući brinuti se o svom bolesnom mužu“. A ja ću opet: „Ako je to razlog, nisi počinila nikakav grijeh. Milosrđe je glavni zakon kojeg treba vršiti“.

Crkveni propis nas poziva da slavimo Euharistiju; postaje nedostatkom ljubavi samo ako se propis ne vrši iz lijenosti ili kako bi se išlo na neku nogometnu utakmicu

Naravno, Crkveni propis nas poziva da slavimo Euharistiju; postaje nedostatkom ljubavi samo ako se propis ne vrši iz lijenosti ili kako bi se išlo na neku nogometnu utakmicu.

…ako neka mama treba podojiti svoje novorođenče i treba se hraniti, može jesti i onim danima kad nas Crkveni propis poziva da postimo. Bog je milosrđe. Stoga nas On beskrajno ljubi i želi prije svega čovjekovo dobro

Još jedan primjer? Crkveni propis nas obvezuje da ne jedemo meso petkom u Korizmi. Ali ima jedan bolestan čovjek i treba jesti meso kako ne bi tjelesno oslabio; to nije nedostatak ljubavi.
Još jedan primjer: ako neka mama treba podojiti svoje novorođenče i treba se hraniti, može jesti i onim danima kad nas Crkveni propis poziva da postimo. Bog je milosrđe. Stoga nas On beskrajno ljubi i želi prije svega čovjekovo dobro.

Tko se Bogu klanja u duhu i istini, najprije vrši milosrđe, a to je nadnaravna ljubav

Ako ideš na misu i na putu prema crkvi dogodi ti se da sretneš čovjeka koji leži na tlu, sav u krvi te mu je potrebna njega, nemoj postupiti kao pismoznanac koji se, kako bi išao naučavati Mojsijev zakon, ne zaustavlja pomoći ili kao svećenik koji se, kako bi otišao u hram obaviti obred, ne zaustavlja.
Tko se Bogu klanja u duhu i istini, najprije vrši milosrđe, a to je nadnaravna ljubav.

Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Izvor: Sjeme

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh