Aktualnosti

„OČE NAŠ” – NOVA KNJIGA PAPE FRANJE Fra Ante Vučković: Papina promišljanja daju dobar povod da se u Hrvatskoj promisli o dosadašnjem prijevodu jednog dijela Očenaša Fra Ante je objasnio kako je u Hrvatskoj 'izričaj 'ne uvedi nas u napast' vrlo dvosmislen i upitan jer velik dio vjernika to doživljava kao da bi nas Bog vodio u napast, a francuski prijevod i Papa sugeriraju da je riječ o nečemu drugom…

Fra Ante Vučković: Papina promišljanja daju dobar povod da se u Hrvatskoj promisli o dosadašnjem prijevodu jednog dijela Očenaša

Knjiga Oče naš, u kojoj papa Franjo kroz razgovor sa zatvorskim kapelanom, o. Marcom Pozzom, analizira tu molitvu, predstavljena je prošloga četvrtka u Splitu, u izdanju nakladničke kuće Verbum.


Predsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira, fra Ante Vučković, smatra da „za Hrvatsku može biti važno stajalište pape Franje izneseno u ovoj knjizi, da molitva Oče naš nije formula, a u Francuskoj  je u jednome dijelu nedavno izmijenjena“. Fra Ante je objasnio kako je u Hrvatskoj ‘izričaj ‘ne uvedi nas u napast’ vrlo dvosmislen i upitan jer veliki dio vjernika to doživljava kao da bi nas Bog vodio u napast, a francuski prijevod i Papa sugeriraju da je riječ o nečemu drugom:

„U hrvatskom bi to značilo otprilike ovako: ‘ne dopusti da budemo uvedeni u napast, ne dopusti da budemo izloženi napasti, ne dopusti da padnemo u napast’. U svakom slučaju, riječ je o nebeskom Ocu koji hoće zaštititi čovjeka ako je u napasti. Papina promišljanja daju dobar povod da se u Hrvatskoj promisli o dosadašnjem prijevodu tog dijela Očenaša“, istaknuo je fra Ante Vučković.

Fra Ante smatra kako bi neka promišljanja pape Franje u knjizi mogla izazvati rasprave: „Papa ima jak izričaj koji ne bismo očekivali, a to je da tumači kako je Bog onaj koji ne može bez čovjeka i nas. To je, za razliku od grčko-kršćanskoga shvaćanja Boga koji je suveren, koji postoji neovisno o nama i koji stvara samo iz ljubavi, drukčiji naglasak, koji će vjerojatno otvoriti i neke rasprave“. Dodao je kako mu se čini „postmoderno to što Papa ne ‘uzima’ teologe niti ih citira, već preko zatvorskog kapelana ima za sugovornike zatvorenike i zločince”.

„Oni su mu pozadina na kojoj možda jasnije vidi što je nebeski Otac i što On znači, ali kada se ljude koji su na rubu, a neki čak i izvan ruba uvodi u središte teološkog razmišljanja jednoga Pape, naravno da se cijeli sustav postavlja drukčije“, objasnio je fra Vučković. Fra Ante je još naglasio kako papa Franjo pritom u središte povijesnog događanja stavlja prosjaka te kaže da je „protagonist povijesti prosjak”. „U tom kontekstu Papa je, čini se, svjestan mogućih prigovora pa na jednome mjestu kaže: ‘Sad će neki reći – Papa je heretik’, a riječ je o Božjem milosrđu koje nema granica“, rekao je fra Ante.

Izvor:  Laudato.hr (Maxportal.hr); Book.hr

Priredila Gabriela Jurković

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh