Duhovnost

KANDIDAT ZA BLAŽENIKA KATOLIČKE CRKVE

Obratio se u logoru a potom je život posvetio Bogu: upoznajte o. Franciszeka Blachnickog, osnivača katoličkog pokreta „Svjetlost-Život“ Tijekom Drugog svjetskog rata borio se protiv nacista, zbog čega je bio zatočen u logoru Auschwitz. Kasnije je premještan i u druge njemačke logore, a upravo je tijekom boravka u zatočeništvu doživio obraćenje i odlučio posvetiti svoj život Bogu…

Obratio se u logoru a potom je život posvetio Bogu: upoznajte o. Franciszeka Blachnickog, osnivača katoličkog pokreta „Svjetlost-Život“

27. veljače 1987. godine preminuo je poljski kandidat za blaženika Katoličke Crkve – sluga Božji Franciszek Blachnicki. Tijekom Drugog svjetskog rata borio se protiv nacista, zbog čega je bio zatočen u logoru Auschwitz. Kasnije je premještan i u druge njemačke logore, a upravo je tijekom boravka u zatočeništvu doživio obraćenje i odlučio posvetiti svoj život Bogu. Po završetku Drugog svjetskog rata i oslobođenja iz logora, Franciszek se 1945. godine upisao u sjemenište u Krakowu. Za svećenika je zaređen 1950. godine, u dobi od 29 godina. Zanimljivo je da je 1955. godine surađivao u Krakowu s velečasnim Karolom Wojtyłom.


Osnovao je pokret „Svjetlost-Život“

Poznat je kao osnivač katoličkoga pokreta „Svjetlost-Život“ (polj. Światło-Życie) koji postoji i danas. Pokret, poznat i pod nazivom „Oaza“, odobren je od Katoličke Crkve i uvelike drži do obnoviteljskih učenja Drugog vatikanskog koncila. Počeci pokreta „Svjetlost-Život“ sežu u pedesete godine prošlog stoljeća, kada je Franciszek Blachnicki pokrenuo 15-dnevne vježbe za tinejdžere. 1970. godine počeo je organizirati i vježbe za učenike, radnike, svećenike, sjemeništarce i obitelji („Domaća Crkva“).

Program pokreta

Program pokreta podijeljen je u tri koraka. U prvom – evangelizaciji – dolazi do prihvaćanja Isusa Krista kao našeg Gospodina i Spasitelja, odnosno do svjesne odluke da ga slijedimo i živimo prema Njegovom zakonu. Drugi korak odgovara ranokršćanskom katekumenatu, odnosno razdoblju pripreme za krštenje. Treći korak, koji opisuje grčka riječ „diakonia“ odabir je određene službe i apostolata.

Struktura Pokreta kompatibilna je sa strukturom Crkve. Male skupine članova Pokreta obično čine zajednicu u župi. Svećenici iz pokreta odgovorni su za duhovnu formaciju članova i za crkveno obilježje zajednica. Osoba odgovorna za cijeli pokret naziva se generalnim moderatorom pokreta.

Otac Blachnicki 1978. godine oformio je i „Križarski rat za oslobođenje čovjeka“ kao odgovor na apel pape Ivana Pavla II.: „Suprotstavite se svemu što je u sukobu s ljudskim dostojanstvom i degradira moral zdravog društva“. Riječ je o društvenom pokretu usmjerenom na borbu protiv alkoholizma, pušenja i drugih suvremenih oblika ropstva. „Križarski rat“ je čin ljubavi, žrtve i brige koji pomaže onima koji se bore s ovisnostima.

Iako je pokret osnovan i razvijen u Poljskoj, do danas se proširio i na druge zemlje: Slovačku, Češku, Njemačku, Bjelorusiju, Latviju, Ukrajinu, Veliku Britaniju, Kanadu, SAD, Keniju, Kinu i Pakistan. A manje su zajednice prisutne i u Norveškoj, Švedskoj, Grčkoj, Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu i Bugarskoj.

Papa Franjo je 30. rujna 2015. proglasio dekret o herojskim vrlinama o. Franciszeka Blachnickog. Za sve članove pokreta „Svjetlost-Život“ bio je to dan velike radosti.

Vedrana Prka; Book.hr

Foto: sklep-bonart.pl

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh