Osobni razvoj

OBNOVA UMA

Pogrešan način razmišljanja uzrok je brojnih problema u našem životu – evo kako ga promijeniti Fred se s tim starim razmišljanjima i osjećajima borio sve dok ih nije uspješno priveo smrti na Križu. Nakon toga je započeo nov, častan način razmišljanja o svojoj supruzi i gajenja osjećaja prema njoj.

Pogrešan način razmišljanja uzrok je brojnih problema u našem životu – evo kako ga promijeniti

Foto: Shutterstock


 

Malo ih je koji su pojmili razmjere bitke za obnovu svjesnoga uma. Nije posrijedi tek odluka o promjeni načina na koji razmišljamo. Naš je um obilježen dubokom rutinom – uvriježenim načinima razmišljanja koje se ne može tako lako nadvladati. Često se znalo dogoditi da su ljudi kojima pomažemo počeli govoriti na posve nov način. Mi smo tada bili radosni i smatrali da smo uspjeli, ali nerijetko to nije bio slučaj. Njihov je svjesni um počeo nalaziti nove puteve, ali stara rutina nije dokraja prekinuta. Slično stroju koji je prošao cjelokupni, sveobuhvatni popravak, novi načini razmišljanja još nisu imali prilike ustaliti se, pa je pod životnim pritiscima stroj zanemario novo i vratio se poznatim obrascima staroga.

Svjedočanstvo Freda i Glorije

Fred nam je došao jer se nije mogao osloboditi opsesivne ljubomore prema supruzi. Ona jest bila iznimno lijepa žena, i muškarci su je zaista zapažali. Iako je tvrdila kako ne čini ništa da bi izazvala njihovo zanimanje i nije mogla nadzirati njihove reakcije, on bi je svako malo u bijesu optuživao: „Izazivaš muškarce i namjerno privlačiš njihovu pozornost! Želiš leći s njima – oni to osjećaju i zato ti se udvaraju. Ti si kriva! Imaš duha zavođenja. Nešto nije u redu s tobom.“

Bilo je vrlo lako uvidjeti: dok ne oprosti majci, nastavit će na suprugu projicirati isti očekivani obrazac ponašanja

Uspjeli smo u Glorijinu srcu otkriti neka očekivanja koja su zaista mogla poticati muškarce da joj se približe. Kada smo se pomolili Gospodinu da ih ukloni iz njena srca, stvari su se promijenile, ali Fred i dalje nije prestajao bjesnjeti. I dalje ju je proganjao, kao da ona samo čeka priliku da mu bude nevjerna. A onda smo u Fredovu srcu došli do korijenâ takva ponašanja. Njegova je majka varala svoga supruga – njegova oca. Fred je bio itekako svjestan tih njenih nevjera. Često je osjećao velik sram kada bi ti muškarci dolazili u njihovu kuću dok je otac bio na putu. Bilo je vrlo lako uvidjeti: dok ne oprosti majci, nastavit će na suprugu projicirati isti očekivani obrazac ponašanja. Nakon što je oprostio majci, njegov obrazac očekivanja kako će žena njegova života izdati njegovo povjerenje i svoju postelju okaljati nezakonitim partnerima, smatrali smo umrlim na križu.

Neko je vrijeme Fred bio slobodan. Izvodio bi svoju suprugu Gloriju na večeru. Kada bi se muškarci okretali za njom, osjećao bi jedino ponos što ima tako lijepu suprugu. No, nitko ga nije bio poučio trajnoj stezi kojoj se mora podvrći svaki kršćanin nakon što je izmolio molitvu kojom korijene problema privodi k smrti na Križu. Smatrao je svoje negdašnje načine razmišljanja i osjećaje zauvijek mrtvima te nije očekivao da bi ga mogli ponovno zasmetati.

Nakon toga je započeo nov, častan način razmišljanja o svojoj supruzi i gajenja osjećaja prema njoj

Oni zaista jesu bili mrtvi, ali su ostali „pokopani“ u tlu njegova uma i srca: mrtvi, ali svejedno i dalje prisutni. Kada su ga preplavili pritisci vezani uz posao i skrb o djeci, a popustio je u molitvenu životu, ponovno su se počele javljati stare misli i osjećaji. Fred je tada učinio vrlo raširenu pogrešku među kršćanima (a i nekršćanima, kad smo već kod toga): zbog koje smo se u velikoj mjeri upravo i odlučili za pisanje ove knjige: ponovno je probuđene misli i osjećaje počeo smatrati stvarnima te se iznova počeo s njima boriti, dajući na taj način snagu onome što je zapravo već bilo mrtvo. Uskoro su se stoga i njegovi negdašnji problemi vratili u punoj mjeri! No zapravo se dogodilo sljedeće: njegovi su stari, usvojeni načini razmišljanja i osjećaji ponovno izbili na površinu. Promislimo načas o tome: mi posjedujemo misao Kristovu (um Kristov) i njegovo srce. Naša je stara narav umrla s njime na Križu te On sada živi svoje osjećaje i misli u nama, za nas, umjesto nas: S Kristom sam razapet. Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist (Gal 2,20)

Fred se s tim starim razmišljanjima i osjećajima borio sve dok ih nije uspješno priveo smrti na Križu. Nakon toga je započeo nov, častan način razmišljanja o svojoj supruzi i gajenja osjećaja prema njoj. Stoga ti stari osjećaji i načini razmišljanja koji su ga opet stali proganjati zapravo nisu bili stvarni. Posrijedi su bili tek uvriježeni osjećaji i načini razmišljanja, a ne nešto što je on, kao ponovno rođeni kršćanin, uistinu mislio i osjećao u sadašnjosti, iako su se željeli takvima predstaviti. Fred je pogrešno mislio kako su oni stvarni zbog toga što su mu se ponovno pojavili u srcu i umu. To im je njegovo uvjerenje podarilo život i snagu na koju nisu imali pravo te su tako oživjeli njegovo već mrtvo tijelo (palu narav) te ga natjerali na nepotrebnu ponovnu borbu sa starim problemima, kao da uopće nije ni primio ozdravljenje. Naš tjelesni um i srce radije bi nas dokraja vratili u nevolje koje su nas nekoć redovito pratile, negoli se odrekli nadzora nad nama i umrli.

(…)

 

Iz knjige „Preobraženi život” autorâ John Loren i R. Loren Sandford.

Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu po sniženoj cijeni od 90 umjesto 100 kuna možete nabaviti u našem web-shopu, ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Prijavite se na newsletter i prvi saznajte za naše nove naslove, pogodnosti i popuste!

Kako biste newsletter primali e-mailom – prijavite se ovdje. Za primanje newslettera na WhatsAppu prijavite se ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh