Aktualnosti

OBJAVLJEN PROGRAM APOSTOLSKOG POHODA JUŽNOAMERIČKIM ZEMLJAMA Posjet ženskom zatvoru, ručak s mjesnim stanovništvom i predvođenje misnih slavlja samo su dio programa Papina apostolskog pohoda Čileu i Peruu

Posjet ženskom zatvoru, ručak s mjesnim stanovništvom i predvođenje misnih slavlja samo su dio programa Papina apostolskog pohoda Čileu i Peruu

Papa Franjo u Čile će doputovati 15. siječnja navečer, a 16. siječnja provest će u glavnom gradu Santiagu, gdje će se susresti s predstavnicima vlasti, društva i diplomatskoga zbora, a potom i s čileanskom predsjednicom Verónicom Michelle Bachelet Jeriom.


Posjet svetištu, misa u zrakoplovnoj luci, susret s maldima

Nakon slavlja svete mise, posjetit će ženski zatvor u Santiagu, a zatim će se susresti sa svećenicima, redovnicima, redovnicama i sjemeništarcima u gradskoj katedrali. Po završetku tog susreta, Papa će se sastati s čileanskim biskupima u katedralnoj sakristiji. Na kraju dana, Papa će posjetiti svetište isusovačkog sveca Alberta Hurtada koji se posvetio radu sa siromašnima, beskućnicima kao i mladima, te će se susresti s čileanskom isusovačkom subraćom. Sutradan, 17. siječnja, Sveti će Otac otputovati u grad Temuco koji se nalazi u regiji Araukanija, rodnom kraju starosjedilačkog plemena Mapuche. Nakon svete mise u zrakoplovnoj luci, Papa će ručati zajedno s mjesnim stanovništvom Araukanije. Po završetku ručka, vratit će se u Santiago gdje će se u svetištu Maipu susresti s mladima. Na kraju dana predviđen je i posjet Papinskom katoličkom sveučilištu u Čileu, gdje će održati govor. Papa Franjo svoj pohod Čileu zaključit će 18. siječnja i to svetom misom u gradu Iquique koji se nalazi na sjeveru zemlje.

Posjet Amazoniji i susret s posvećenim osobama

Istoga će se dana uputiti prema glavnom gradu Perua Limi gdje će se u petak ujutro, 19. siječnja, susresti s predstavnicima vlasti, društva i diplomatskog zbora, a potom će posjetiti predsjednika Pedra Pabla Kuczynskog. Sveti će Otac zatim otputovati u Puerto Maldonado koji se nalazi u Amazoniji, a tamo su na rasporedu dva susreta i ručak s predstavnicima amazonskih naroda. Posjetit će i socijalnu ustanovu Hogar Principito, a nakon toga će se vratiti u Limu gdje će se još susresti sa subraćom iz Družbe Isusove. Sljedećeg dana, 20. siječnja, Papa će provesti u obalnom gradu Trujillu, gdje će predvoditi svetu misu, a na rasporedu su, među ostalim, također kratki posjet katedrali te susret sa svećenicima, redovnicima, redovnicama i sjemeništarcima. U večernjim će se satima vratiti u Limu.

Misa u zračnoj luci Las Palmas

Posljednjeg dana svoga pohoda, Papa će se najprije ujutro moliti zajedno s pripadnicama kontemplativnih redova u svetištu Señor de los Milagros, a nakon toga će posjetiti katedralu gdje će se moliti pred moćima peruanskih svetaca. U nadbiskupskoj će se palači zatim susresti s biskupima te zemlje, a potom je na rasporedu molitva Anđeoskog pozdravljenja. Svoj će posjet Peruu završiti svečanim misnim slavljem u vojnoj zračnoj luci Las Palmas. Papa će u večernjim satima otputovati u Rim.

Izvor:  Vatikanski radio; Book.hr

Priredila Gabriela Jurković

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh