Duhovnost

OBITELJ MOLITVE, LJUBAVI I ZAJEDNIŠTVA U BEZGREŠNOM SRCU MARIJINU // Pater Marko poziva: Priključi se Svjetskom fatimskom apostolatu! Postani član Svjetskog fatimskog apostolata – duhovne obitelji koja broji milijune članova diljem svijeta – i uključi se u borbu Gospine dječice za duše: po »oružju« Krunice i škapulara te zajedništva u molitvi i bratskoj ljubavi!

Foto: Pixabay

 

Svjetski fatimski apostolat je pokret štovatelja Majke Božje Fatimske, utemeljen 1946. u SAD-u, danas rasprostranjen po čitavom svijetu i službeno priznat od Katoličke crkve. Od kolovoza 2017. djeluje i u Hrvatskoj, pri pavlinskomu samostanu Svetice kod Ozlja.

Čime se bavi ovaj pokret nove evangelizacije

Taj pokret nove evangelizacije gorljivo širi poruke Gospe Fatimske, potiče hodočašća u Fàtimu, organizira razne molitvene i evangelizacijske susrete, bdjenja, seminare nadahnute fatimskom porukom obraćenja, promiče štovanje Bezgrešnog Srca Marijina, zalaže se za obranu života ne-rođene djece…

Molitve i pobožnosti unutar apostolata

Članovi apostolata nose karmelski škapular (oblači se svečano pri bilo kojem karmelićanskom samostanu, pri čemu je potreban i upis u knjigu bratovštine) i svakodnevno (najbolje ujutro) mole molitvu prikazanja. (Za upis u apostolat te za prijavu molitvene zajednice molimo obratiti se na adresu navedenu na kraju teksta).

Članovi Svjetskoga fatimskog apostolata svakodnevno mole Gospinu krunicu te na poseban način vrše pobožnost prvih pet subota, prema Gospinoj želji: uključujući svetu ispovijed i misu, barem petnaesto-minutno razmatranje otajstava Krunice, svetu pričest u smislu zadovoljštine za grijehe. Također povremeno mogu bdjeti s četvrtka na petak, čineći svetu uru.

»Plava vojnica Srca Marijina« ‒ vodi se velika borba za spasenje duša

Temelj pokreta je molitvena zajednica »Plava vojnica Srca Marijina« (plava je tradicionalno boja BDM), čiji se susret održava jednom tjedno ili barem jednom mjesečno, u obitelji ili pri mjesnoj crkvi, a tvore ju dvije ili više osoba. Voditelj ove zajednice je uvijek druga osoba iz zajednice, po dogovoru. Molitveni prostor uključuje »oltarić« s kipom ili slikom Gospe Fatimske (u apostolatu se osobito promiče slika Isusova raspeća i Gospe pod križem iz ukazanja s. Luciji u samostanu, vidi sliku), svetih Franje i Jacinte Marto (pastirića kojima se Gospa ukazala 1917.) sa svijećom i/ili cvijećem, raspelom, otvorenom Biblijom. U duhu pokore, molitve se mogu moliti klečeći. U molitvi su važni trenuci šutnje. U ovo molitveno zajedništvo se mogu pozvati i drugi, npr. susjedi. Molitvena zajednica mora imati blagoslov-dozvolu lokalnog župnika. U župi molitvena zajednica može organizirati i »Fatimski program« odnosno molitvu, procesiju, javnu posvetu Bezgrešnom Srcu Marijinu, igrokaz, uličnu evangelizaciju, izložbu, humanitarni projekt…

»Plava vojnica Srca Marijina« vrijeme je posvećeno Blaženoj Djevici Mariji, koju molimo za zaštitu, vodstvo, mir i snagu za svakodnevne životne borbe. Vojnica znači mala vojska: vidimo i razumijemo da se vodi velika borba za spasenje duša te u tom nastojanju da budemo i ostanemo Kristovi dolazimo pred Marijino Bezgrešno Srce, boreći se za spasenje svijeta po »oružju« Krunice i škapulara te zajedništva u molitvi i bratskoj ljubavi, kao Gospina dječica.

Potakni i druge za taj Gospin apostolat!

Nauči ih molitvu prikazanja, zajedno proučite izvanrednu vrijednost škapulara i Krunice! Tvoje ćemo ime poslati u Fàtimu, u kapelu ukazanja. U tom apostolatu postaješ član duhovne obitelji koja broji milijune članova; svi molimo jedni za druge. Postaješ i dionikom duhovnih zasluga karmelskog reda, po nošenju škapulara (medaljice) – Gospine haljinice, čime dobivaš mnoge oproste i milosti. Postaješ također i duhovno dijete sv. Oca Pija iz Pietrelcine, kapucina, nebeskog zaštitnika apostolata. Postaješ oruđe u rukama naše drage Gospe, ostvarujući njezin poziv na obraćenje i pokoru. Tako sudjeluješ i u novoj evangelizaciji, kako nas pozivaju posljednji pape.

Što trebamo (u)činiti kako bismo živjeli u miru

Poruka je Fàtime da se ljudi moraju obratiti od života u grijehu žele li živjeti u miru. Pokorom dajemo Bogu zadovoljštinu za strašne uvrede kojima je svakodnevno pogrđivan. Fatimska nam ukazanja također nude pomoć i nadu u Bezgrešnom Srcu Marijinu, koje je »najsigurnije sklonište i put k Bogu«, kako je Gospa rekla vidjelici Luciji. Ovo je Prečisto i Prežalosno Srce shrvano bolima zbog tolikih grijeha kojima se vrijeđa Gospodin. Isus traži od nas posebnu ljubav i zadovoljštinu zbog tih boli te nam daje Srce svoje Majke kao lijek i melem za naše rane.

Tijek molitvenog susreta

 1. Pjesma (kad je moguće); prekrižimo se.
 2. Čitamo evanđelje dana, iz misnih čitanja.
 3. O, moj Isuse, oprosti nam naše grijehe…
 4. PREDANJE

(Molimo zajedno. Do šeste točke možemo klečati, u činu pokore odnosno zadovoljštine za grijehe svijeta.)

U namjeri da na cijelom svijetu bude što više poznata pobožnost Bezgrešnomu Srcu Marijinu i da ta pobožnost bude prateća štovanju Presvetog Srca Isusova, želimo živjeti i proširiti poruke naše drage Gospe Fatimske; spriječiti i zadovoljiti uvrede nanošene Bogu te moliti i činiti naknadu za grijehe. Čineći posvetu našoj Gospi Fatimskoj i pouzdajući se u njezin moćni majčinski zagovor, nadamo se postići spasenje svojih duša, pridonijeti veličanstvenoj pobjedi Marijina Bezgrešnog Srca te isprositi vrijeme mira za cijelo čovječanstvo.

 1. OBEĆANJE

(Molimo zajedno.)

Draga Kraljice i Majko, koja si u Fàtimi obećala da ćeš obratiti grešnike i podariti mir čovječanstvu, kao naknadu za moje grijehe i grijehe cijeloga svijeta JA SVEČANO OBEĆAJEM tvojemu Bezgrešnom Srcu: da ću svakodnevno činiti žrtvu po vjernom obavljanju svojih dnevnih obaveza; da ću svakodnevno moliti Krunicu, barem kratko razmatrajući otajstva dana; da ću nositi karmelski škapular kao vanjski znak svojeg predanja i simbol unutarnje posvete koju činim; da ću posebno vršiti pobožnost prve subote, gledajući se tada ispovjediti, slaviti euharistiju i razmatrati otajstva Krunice prema tvojim uputama. Ponavljat ću prigodno ovo obećanje, a osobito u trenucima kušnje.

 1. Ovo je moje svakodnevno PRIKAZANJE:

MOJ BOŽE, SJEDINJEN/A S BEZGREŠNIM SRCEM MARIJINIM (ovdje poljubimo svoje škapulare) PRIKAZUJEM TI PREDRAGOCJENU KRV ISUSOVU, PRISUTNU NA SVIM OLTARIMA ŠIROM SVIJETA, PRINOSEĆI U NJOJ SVE SVOJE MISLI, RIJEČI I DJELA OVOG DANA. O, MOJ ISUSE, ŽELIM DANAS POSTIĆI SVE OPROSTE I MILOSTI KOJE MOGU I PREDAJEM IH, ZAJEDNO SA SAMIM SOBOM, BEZGREŠNOJ MAJCI MARIJI, DA BI IH ONA RAZDIJELILA PREMA NAKANAMA VAŠIH PRESVETIH SRDACA.

PREDRAGOCJENA KRVI KRISTOVA – SPASI NAS! BOŽANSKO SRCE ISUSOVO – SMILUJ NAM SE! BEZGREŠNO SRCE MARIJINO – MOLI ZA NAS!

 1. Molimo fatimske molitve, koje je anđeo naučio pastiriće:

Bože moj, vjerujem u te, klanjam ti se, uzdam se u te i ljubim te. Molim te, oprosti onima koji ne vjeruju u te, koji ti se ne klanjaju, koji se ne uzdaju u te i koji te ne ljube! Presveto Trojstvo, Oče, Sine i Duše Sveti, ponizno ti se klanjam i prikazujem ti Presveto Tijelo i Krv, Dušu i Božanstvo Isusa Krista, prisutna u svim svetohraništima svijeta, kao naknadu za pogrde, hule i ravnodušnosti kojima se vrijeđa. Po neizmjernim zaslugama njegova Presvetog Srca i zagovorom Bezgrešnog Srca Marijina, molim te za obraćenje bijednih grešnika. Amen. O, Presveto Trojstvo, klanjam Ti se; Bože moj, Bože moj, ja te ljubim u Presvetom Oltarskom Sakramentu! O, Isuse, to je tebi za ljubav, za obraćenje grešnika i kao naknada za uvrjede koje se nanose svetomu i bezgrešnomu Srcu Marijinu!

 1. VJEROVANJE APOSTOLSKO, GOSPINA KRUNICA:

prije svakoga otajstva obavlja se kratko razmatranje, izgovaraju se molitvene nakane i drži se kratka šutnja prije svake desetice. U većim zajednicama može se zapjevati i pjesma.

 1. Zdravo Kraljice…
 2. Sv. Mihaele arkanđele, brani nas u boju! Protiv pakosti i zasjeda đavolskih budi nam zaklon! Neka mu zapovijedi Bog – što ponizno molimo – i ti, vojskovođo vojske nebeske, Sotonu i druge zle duhove, što svijetom obilaze na propast duša, božanskom jakošću u pakao protjeraj. Amen.
 3. Molimo za papu:

Blagoslovi, molimo te, o Gospodine, našeg sv. oca papu (ime), pomozi mu u njegovoj službi sveopćeg pastira, budi njegovo svjetlo, njegova snaga i utjeha, a nama daj da poučljiva srca slušamo njegov glas kao što slušamo tvoj! Svemogući, vječni Bože, smiluj se slugi svojemu papi našemu (ime) i upravljaj ga po svojoj milosti na putu spasenja vječnoga, da s pomoću tvojom ono što je tebi ugodno želi i svom jakošću izvrši. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Za Crkvu i naše svećenike: Pod tvoju se obranu utječemo…

 1. MARIJO, MAJKO ŽIVOTA KOJEGA NOSIŠ U SEBI, S POVJERENJEM TI PRIKAZUJEMO SAV ŽIVOT; SVAKU MAJKU TRUDNICU I ŽIVOT NEROĐENOG DJETETA POD NJEZINIM SRCEM; ŽIVOT SVAKOGA LJUDSKOG TIJELA, ŽIVOT SVAKE LJUDSKE DUŠE, ŽIVOT SVAKOG DJETETA VEĆ ROĐENA I ŽIVOT SVAKOGA ODRASLOG I STAROG ČOVJEKA. TI SI ČUVALA GOSPODINA U SVOJEM SRCU I BILA MU TAKO BLIZU! SADA BUDI I NAMA BLIZU, U SVIM NAŠIM POTREBAMA, O MAJKO ŽIVOTA KOJI NOSIŠ U SEBI! AMEN.
 2. Zazivi nebeskih zaštitnika Fatimskog pokreta:

Presveto Srce Isusovo, smiluj nam se!
Kraljice Svete Krunice, moli za nas!
Naša Gospo Fatimska, moli za nas!
Sveti Josipe…
Sveti oče Pio…
Sveti Ljudevitu Montfortski…
Sveti Maksimilijane Marija Kolbe…
Sveti Dominiče i sveti Šimune…
Sveta Terezijo od Djeteta Isusa…
Sveti Franjo i Jacinta…
Sveti (današnjeg dana)…
Sveti (zaštitnici župe)…
Sveti anđeli čuvari naši…
Svi sveci Božji…

 1. Slijedi lektura (pet min.) kojega duhovnog štiva povezana s fatimskom porukom ili s Blaženom Djevicom Marijom općenito. Ako je prisutan svećenik, može reći kratku pouku. Nakon lekture ostajemo kratko u meditativnoj šutnji.
 2. Blagoslovio nas svemogući Bog, Otac + i Sin i Duh Sveti. Amen.
 3. Susret završavamo pjesmom, kratkim druženjem, dogovorom sljedećeg susreta, prigodnim domjenkom…

Odgovara: Svjetski fatimski apostolat – Hrvatska.

Narudžba besplatnih letaka i sličica, upis u apostolat (uvjeti: svakodnevna molitva prikazanja, škapular); osnutak molitvene zajednice; obavijesti o molitvenim i drugim susretima, mogućnost primanja Fatimske Gospe – hodočasnice: [email protected]

U suradnji: Pavlinski samostan Svetice kod Ozlja

Letak je besplatan. Namijenjen je vjernicima katolicima.

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Najčitanije

Na vrh