Roditelji i djeca

KAKO PRAVI MUŠKARCI ODGAJAJU SVOJE KĆERI

O vašoj pristupačnosti ovisi hoće li i koliko će vaša kći htjeti i voljeti razgovarati s vama Kada vam se kći obrati s nekim problemom, bilo da traži pomoć, savjet ili samo da je saslušate, nemojte je brzo prekidati i nuditi rješenje, a da se ona nije do kraja izrazila. Posvetite joj vrijeme i pažnju i dobro slušajte što vam govori

Foto: Pixabay

 

Postoji velika razlika između čuti i slušati. Čuo sam izreku koja kaže da ljudi čuju ušima, ali slušaju umom. Kada vam kći nešto govori, pred vama su dva izbora: možete ju čuti ili ju možete saslušati.

O vašoj pristupačnosti ovisi hoće li i koliko će vaša kći htjeti i voljeti razgovarati s vama

Kada nekoga aktivno slušamo, onda upijamo ono što ta osoba govori, pokušavamo shvatiti, ponavljamo stvari koje je izrekla i postavljamo pitanja kako bismo bolje razumjeli.
Većina žena, dakle i djevojčice, voli govoriti. One imaju potrebu izražavati svoje osjećaje. Iz tog razloga postoji mnogo više časopisa namijenjenih ženama nego onih za muškarce. O vašoj pristupačnosti ovisi hoće li i koliko će vaša kći htjeti i voljeti razgovarati s vama. Kada vam se kći obrati s nekim problemom, bilo da traži pomoć, savjet ili samo da je saslušate, nemojte je brzo prekidati i nuditi rješenje, a da se ona nije do kraja izrazila. Posvetite joj vrijeme i pažnju i dobro slušajte što vam govori.

Kao otac, uvijek ću biti suočen sa situacijama u kojima svoju kćer jednostavno trebam saslušati i iznutra procesirati informaciju. Čak i ako vrlo brzo shvatim u čemu je problem, važno je da ta informacija malo odstoji prije nego što ispalim rješenje

U komunikaciji obično dolazi do problema jer mi muškarci volimo popravljati stvari i nuditi rješenja. Vjerujem da je to naš prirodni instinkt i da to zato činimo tako često. Osim toga, muškarci vole pokazati da njima ne trebaju upute, da će sami pronaći odgovor na svako pitanje koje život stavi pred njih i da im uopće nije problem samostalno promijeniti gumu i da ne trebaju zato zvati pomoć na cesti.
Iz nekog razloga, muškarcu je obično teško sjediti i nekoga slušati kako mu govori. Kada mi moja kći počne izlagati neki problem, u sebi se borim s time da je ne prekinem i odmah ponudim neko rješenje ili savjet. Kao otac, uvijek ću biti suočen sa situacijama u kojima svoju kćer jednostavno trebam saslušati i iznutra procesirati informaciju. Čak i ako vrlo brzo shvatim u čemu je problem, važno je da ta informacija malo odstoji prije nego što ispalim rješenje.

Ponekad je dovoljno samo saslušati je i eventualno ponuditi nešto što bi moglo biti predmet njezina promišljanja

Kći vam može prići sva u suzama jer ju je iznevjerila najbolja prijateljica ili zato što dječak koji joj se sviđa uopće ne zna da ona postoji. Bit će trenutaka kada ne pronalazite riječi kojima biste je mogli u tom času smiriti i utješiti. Dakle, samo slušajte! Zatim, kada sve izrekne, postavite joj pitanja kako biste točnije razumjeli što je zapravo muči. Ponekad je dovoljno samo saslušati je i eventualno ponuditi nešto što bi moglo biti predmet njezina promišljanja.

Iz knjige „Kako pravi muškarci odgajaju svoje kćeri“ autora Alana Migliorata.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh