Zanimljivosti

OBIČAJ IZ AFRIČKOG PLEMENA

O OPROŠTENJU Priča toliko čudesna da se čini nemogućom Ova priča govori o afričkome plemenu Babemba. Postupi li netko u tome plemenu loše ili neodgovorno, ta osoba odlazi u krug u središte sela. Svi stanovnici prekidaju svoj posao i okružuju optuženu osobu

Priča toliko čudesna da se čini nemogućom

Foto: Pixabay

 

Gerald Jampolsky, američki psihoterapeut, tvrdi da je izvor većine naših bolesti često nesvjesni gnjev i traume koje nosimo u sebi, a osjećamo ih prema bližnjima i samima sebi. Opraštajući, doživljavamo čudesno ozdravljenje. Gerald Jampolsky utemeljio je vrstu terapije koja se temelji na oproštenju.

Priča toliko čudesna da se čini nemogućom

U njegovoj knjizi pronašao sam priču koja govori o afričkome plemenu Babemba. Postupi li netko u tome plemenu loše ili neodgovorno, ta osoba odlazi u krug u središte sela. Svi stanovnici prekidaju svoj posao i okružuju optuženu osobu. A onda svi po redu govore o svima dobrim stvarima koje je ta osoba učinila u životu. Prisjećaju se svih njezinih vrlina, dobrih djela.

…sjedinjenje i oproštenje dobivaju se samo gledajući očima ljubavi

Nikome nije dopušteno pretjerivati. Obred traje dok svaki stanovnik sela ne kaže kako cijeni tu osobu kao člana zajednice. Na kraju pleme raskida krug i nastupa radosno svetkovanje, a osoba se vraća u zajednicu. Ta nas svečanost uči da se sjedinjenje i oproštenje dobivaju samo gledajući očima ljubavi. Priča je toliko čudesna da se čini nemogućom. No u Africi događaju se različita čudesa.

Ulomak iz knjige „Čamac s rupama. Priče o milosrđu“ autora Jana Grzegorczyka. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh