Roditelji i djeca

SJEME

O. Lorenzo: Ovo su neki od razloga zašto obitelj danas propada Uz blagdan Svete Obitelji donosimo vam poticajno promišljanje o. Lorenza Montecalva

O. Lorenzo: Ovo su neki od razloga zašto obitelj danas propada

Foto: Daiga Ellaby; Unsplash


 

(Lk 2,22-40)

Danas je blagdan Svete Obitelji. Obitelj se danas, nažalost, više ne smatra božanskom institucijom. Obitelj je postala hotel. Pošast razvoda postaje sve veća. Djecu se više ne smatra Božjim blagoslovom. U obitelji ima mnogo nasilja. Djeca su postala buntovna. Obitelj više nije škola u kojoj se uči ljubiti, praštati i dijeliti.

Rijetkost je vidjeti čitavu obitelj kako zajedno sjedi oko stola (oltara) ljubavi, mjesta odakle se prima strpljenje za podnošenje jedni drugih

Koji su uzroci propasti obitelji? Glavni uzrok je taj što se euharistijski stol zloupotrebljava. Rijetkost je vidjeti čitavu obitelj kako zajedno sjedi oko stola (oltara) ljubavi, mjesta odakle se prima strpljenje za podnošenje jedni drugih. Bez Boga obitelj postaje leglo gujinje.

Drugi razlog propasti obitelji je oskvrnuće svakodnevnog stola koji se više ne priprema s ljubavlju. Vjeruje se u fast-food. Svatko jede kad želi i u žurbi. Oko stola više nema razgovora. Preko mobitela se razgovara s onima koji su odsutni, ali ne i s prisutnima, ili se gleda televizija. Prije nego se sjedne za stol ne zahvaljuje se Bogu za dar hrane.

Obitelj koja živi bez Boga osuđena je na veliku propast

Treći razlog je manjak discipline koji stvara nered. Nered dolazi od đavla. Roditelji nisu autoritativni. Djeca su buntovna i žive instinktivno. Sve je dozvoljeno. U njima se ne odgaja osjećaj za Boga. Obitelj koja živi bez Boga osuđena je na veliku propast. Amen. Amen. Aleluja.

Autor: O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh