Duhovnost

LJUBAV PRIJE SVEGA

O. Lorenzo Montecalvo: Mnogi katolici nikada nisu pročitali ni razmatrali zakon kojemu nas uči Govor na Gori, a evo zašto bi trebali U ovom se naraštaju đavao uistinu zabavlja. Čak i u životu Crkve mnogi od klera se više pridržavaju liturgijskih normi, nego zakona ljubavi.

O. Lorenzo Montecalvo: Mnogi katolici nikada nisu pročitali ni razmatrali zakon kojemu nas uči Govor na Gori, a evo zašto bi trebali

Foto: Shutterstock

 

(Lk 6,1-5)

 

Kažu da je zakon koji dopušta zločin pobačaja napravljen za dobro žene. Koja prevara!

Samo se jednog zakona trebamo pridržavati pod svaku cijenu, a to je zakon kojemu nas uči Govor na Gori, koji mnogi katolici nikada nisu pročitali ni razmatrali. Svetost klija i raste u župi samo ako se pridržava Govora na Gori. Isus nas u ovom govoru naučava da je božanski zakon prije svakog zakona koji je napravio čovjek. Kad bi se cijelo čovječanstvo pridržavalo Govora na Gori, ne bi bilo potrebe za ljudskim zakonima koji, budući da ih često rade ljudi ateisti, idu protiv dostojanstva čovjeka, iako vladari obično kažu da je to za dobro i dostojanstvo čovjeka. Na primjer, kažu da je zakon koji dopušta zločin pobačaja napravljen za dobro žene. Koja prevara!

Ljubav dolazi odozgor, a ne sa zemlje

U ovom se naraštaju đavao uistinu zabavlja. Čak i u životu Crkve mnogi od klera se više pridržavaju liturgijskih normi, nego zakona ljubavi. Na primjer, liturgičar koji oštro prekorava župnika jer cvijeće nije dobro raspoređeno po oltaru – uistinu je manjak ljubavi. Božji povik čovjeku glasi: Ljubite jedni druge kako sam ja ljubio vas. Za ljubiti kako je Krist ljubio nas potreban je Duh Sveti. Duh Sveti nas čini strpljivima, krotkima, poniznima, sućutnima, čistima srca, velikodušnima prema siromasima, milosrdnima i uvijek spremnima na praštanje.

Ljubav dolazi odozgor, a ne sa zemlje. Dođi, Duše Sveti, i unesi red u čovjekov um. Amen. Aleluja.

Autor: O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Odabrao: fra Petar Ljubičić

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh