Duhovnost

OBNOVA CRKVE

O. Lorenzo: Gospodin je, u ovo zadnje vrijeme, u Crkvi podigao drugoga Franju Tko je vidio Franju, vidio je Isusa. Tko je slušao Franju, slušao je Isusa. Crkva se obnovila zahvaljujući Franji koji je mogao sa svetim Pavlom reći: „Ne živim više ja, nego Isus živi u meni“. Danas Crkva, koja je postala kao divlji vinograd, treba drugog svetog Franju. Gospodin je, u ovo zadnje vrijeme, u Crkvi podigao drugoga Franju.

O. Lorenzo: Gospodin je, u ovo zadnje vrijeme, u Crkvi podigao drugoga Franju

Foto: Shutterstock


 

(Mt 21,33-43)

 

Sveti Franjo Asiški je, milošću Duha Svetoga, ispunio veliko i teško poslanje obnavljanja Crkve njegova vremena jer je bila postala kao vinograd s divljom lozom i, osim toga, opustošen divljim svinjama. Svećenici su bili pokvareni, a vjernici su živjeli u nepoznavanju evanđeoske istine. Prije nego što ga je Presveto Trojstvo poslalo da obnovi Crkvu koja je bila odbacila Krista kao srce njezina života, Franjo se je trudio obnoviti svoju duhovnu građevinu koja je bila razvaljena zbog njegova života koji nije bio u skladu s Božjom voljom. Sveti Franjo je ozbiljno shvatio Isusa i počeo ga je u potpunosti slijediti. Od bogataša postao je siromah. Od ambicioznog postao je ponizan. Od nasilnoga postao je krotak. Više je ljubio Isusa, nego oca.

Njegovo je obraćenje bilo tako radikalno da je postao kao nadnaravna katastrofa koja je u stanju privući Isusu tisuće muškaraca i žena

Pravo obraćenje srca učinilo ga je Serafom, odnosno zapaljenim nadnaravnom ljubavlju. Od Serafa postao je apostol, noseći oganj božanske ljubavi svakome koga je susreo. Za kratko vrijeme utemeljio je franjevačku obitelj čiji su članovi postali upaljene svijeće Istine i ljubavi u Crkvi i u civilnom društvu.

Zahvaljujući franjevačkoj obitelji, u Crkvi je došlo do poplave svetaca i svetih djela. Sveti Franjo je u srce Crkve stavio Isusovo srce. A to je učinio ne govoreći loše protiv Pape i svećenika, već samo primajući Isusa u svoje srce. Njegovo je obraćenje bilo tako radikalno da je postao kao nadnaravna katastrofa koja je u stanju privući Isusu tisuće muškaraca i žena. Tko je vidio Franju, vidio je Isusa. Tko je slušao Franju, slušao je Isusa. Crkva se obnovila zahvaljujući Franji koji je mogao sa svetim Pavlom reći: „Ne živim više ja, nego Isus živi u meni“.

Danas Crkva, koja je postala kao divlji vinograd, treba drugog svetog Franju. Gospodin je, u ovo zadnje vrijeme, u Crkvi podigao drugoga Franju. Ne činimo ono što su učinili vinogradari iz današnje prispodobe. Tko ima uši da čuje, neka čuje. Amen. Aleluja.

 

Autor: O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Odabrao: fra Petar Ljubičić

Ova knjiga ne govori samo vjernicima, samo manje poznate stvari o papi Franji nego se njezin autor bavi i Papinim prethodnicima, ali i, općenito, trenutnom situacijom u Crkvi na svjetskoj razini, a posebno Crkvom u Vatikanu.

Što je to Gospodin morao promijeniti u Jorgeu Mariju Bergogliu kako bi ga pripravio za ovu službu, s kojim se osobnim manama Papa bori, tko je Papina prijateljica za koju je još kao provincijal Družbe Isusove riskirao život, kako je riješio slučaj svećenika koji je zbog žene odlučio napustiti Družbu, sve to i puno više možete saznati u ovoj izvrsnoj knjizi.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh