Duhovnost

PRIČA O DVA SINA

O izgubljenim prilikama I danas imaš priliku pogledati svoju prošlost i budućnost. Nisi ništa izgubio. Sve je u Božjim rukama.

O izgubljenim prilikama

Foto: Shutterstock

 

(Mt 21, 28-30)

Na dan Suda, najveću odgovornost snosit ćemo mi svećenici, jer kome je mnogo dano, od toga će se mnogo tražiti. Parabola u obliku midraša o dvojici sinova i njihovu ocu upravo uvodi u tematiku suda. Isus te riječi izgovara svećeničkim glavarima i laičkim starješinama. Govori o njihovoj reakciji na njegovu riječ o kraljevstvu i Crkvi. Neki su među njima povjerovali Isusovim riječima, a neki nisu. Izgleda da su najviše Židova koji su povjerovali Isusu bili grešnici: prostitutke i carinici. Dakle, svi oni koje su židovske elite odbacivale i ovijale ih u celofan nečistih.

On se je pokajao za svoj odgovor, i to duboko. Promijenio je svoje srce. To znači da je u tom trenutku postao sasvim druga osoba

Ovaj odlomak tiče se i nas. Pogledajmo ga na svoj način, naravno, nikako ispuštajući prethodno tumačenje. Otac ima dva sina. Voli ih. Pitanje je, vole li oni njega? Što u biblijskom smislu znači voljeti nekoga? To znači odgovoriti na poziv drugoga. Bilo da je to kralj koji organizira svadbu za svojeg sina (Mt 22,2), ili da je to upravo otac koji traži od svojih sinova rad u vinogradu. Komunikacija između onoga koji poziva i onoga koji se odaziva ovisi o ljubavi. Bez ljubavi nema srdačnog odaziva. Ustvari, bez ljubavi ne postoji komunikacija. Oba su sina bezobrazna prema ocu. „Neću“ i „hoću“ su neiskrenim odgovorima. Čini se da su i jedan i drugi sin izgubili priliku. Dok prvi sin bezobrazno odgovara ocu, drugi svoga oca naziva gospodarom. Tko tako govori svome ocu? To ukazuje na ropstvo, na nedostatak ljubavi prema ocu. Ako tako naziva svoga oca, nije čudo da mu je lagao.

Kod prvog sina bilo je potrebno malo vremena kako bi razmislio o svojem „neću“. Grčka riječ koja se tu koristi (metamelomai), upućuje na to da je prvi sin promijenio mišljenje. No, ne samo to. On se je pokajao za svoj odgovor, i to duboko. Promijenio je svoje srce. To znači da je u tom trenutku postao sasvim druga osoba. Trebao je malo vremena kako bi iskoristio priliku koju mu je ponudio otac.

Obojica su dobili priliku biti s ocem i zajedno raditi. Već samo bivanje s ocem izraz je najvećeg zadovoljstva i sreće. Čini se da je prvi sin izgubio priliku, ali samo privremeno. Ona se je stvorila ponovno. Drugi je sin, također u početku, izgubio priliku svojim lažnim „Evo me“. Međutim, prilika, odnosno poziv, ostaje uvijek otvorena.

Događa se i tako da sve činimo na silu. I nedjeljna Misa postaje izrazom prisilne naredbe i čuvanje zapovijedi. Jednostavno, nedostaje taj topao odnos s ocem

Ta dva brata skrivaju se u nama. Oni nas proganjaju. Unesrećuju. Čine sve kako bismo prilike koje nam Bog daje jednostavno uništili. Gledamo obilje Božje milosti, ali ništa ne činimo. Toliko smo puta osjetili nadahnuće da činimo dobro i tako surađujemo s Ocem. Međutim, jedan brat govori „neću“ dok drugi laže sebi samome, ali i ocu. Zašto se tako događa? Možda zato jer smo stalno u odnosu rob – gospodar. Umjesto ljubavi, postoji samo kruti obred. Događa se i tako da sve činimo na silu. I nedjeljna Misa postaje izrazom prisilne naredbe i čuvanje zapovijedi. Jednostavno, nedostaje taj topao odnos s ocem. Dvojica braće također nas podsjećaju na to kako nam Bog iznova daje priliku i ne zatvara svoje srce pred nama. Koliko smo izgubili prilika da budemo zajedno s njim?

Vrijeme je dar u kojem možemo shvatiti svoje pogreške. To ne znači da je drugom bratu zauvijek oduzeta prilika, odnosno milost. Jednom i drugom bratu potrebno je obraćenje. Toplinu blizine s ocem, tijekom Mise, čovjek može osjetiti po dubokoj molitvi srca. Kod Boga ne postoje izgubljene prilike. Vjerujem da će kad-tad doći prilika da učinimo dobro koje smo propustili učiniti. Najviše me brine odnos: moj odnos, odnosi drugih ljudi s Bogom. Jesu li oni uistinu u odnosu ljubavi između oca i djeteta?

I danas imaš priliku pogledati svoju prošlost i budućnost. Nisi ništa izgubio. Sve je u Božjim rukama.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh