Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

O dođi, iscijeli me, od mene kao gorke, tužne, otresite, nezainteresirane, nemilosrdne osobe, napose onda kada toga uopće nisam svjestan/a

RAZMATRANJE I MOLITVA

Kada sam se posljednji puta, onako iskreno, sa vapajem, pomolio za svoga/svoju suprugu, kada sam se zapitao kako se osjeća, što ga/ju tišti, gdje ja mogu biti bolji/a, jednostavno da osobu koju sam odabrao/la da s njim/njom provedem cijeli život na zemlji na putu do neba prinesem k Bogu. Pitam se, imam li ja milosrdno srce? Jasno je da bez Boga ništa ne mogu učiniti, no koliko uopće razmišljam da budem milosrdan prema osobi s kojom sam jedno tijelo po sakramentu braka? Pa zar nije to osoba koja mi je toliko puta ispunila srce, svaki njegov/njezin dodir me toliko puta ohrabrio, podigao, to je osoba koju mi je Bog dao kao dar, a kako ja gledam na to? Možda smo imali ili imamo teške trenutke, možda me boli srce, sve Bog to zna, sve je Bogu vidljivo i znano, no on pita što ja odlučujem?

Izvire li iz moga srca milosrđe ili barem želim da izvire?

Jedan vojnik svim srcem molio je za svoga slugu, rekao je da nije dostojan da uopće dođe Isusu, no čeznuo je da ga Isus ozdravi? (Lk 7,3) Izvire li iz moga srca takvo milosrđe ili barem želim da izvire? Gledam li na svoje postupke koji su suprotni od ovakvog stava srca s opravdanjem što on/a nije takav/va, što sam ranjen, „pravim“ li se pred Bogom i drugima pravednim supružnikom, čovjekom, a nemam volje moliti za osobu koja mi je na ovoj zemlji najbliža, koji/a je roditelj moje djece, koji/a je izranjen/a, pogriješi, slab/a je, opterećena, umorna, često puta ne shvaćena, nepravedno napadnuta, baš sve onako kao i ja? Zar mi u tim trenucima ne treba ponajviše milosrđe moga supružnika, da usrdno moli (Lk 7,4), da ne bude grub/a, da me pokuša razumjeti, da shvati da sam drugačiji/a, da imam drugačije slabosti, da ponekad ni sam/u sebe ne shvaćam i da trebam podršku?

Kajem se za svaku prepreku koju sam sâm/a stvorio/la, svaki grijeh, nečistoću, nezainteresiranost, lijenost, neodlučnost

O sve to trebamo oboje i tako često to ne vidimo, tako često umjesto podrške, shvaćanja, milosrđa, dobrote, napadamo jedno drugo. Kako smo slijepi i nemilosrdni Isuse, oprosti nam, oprosti meni! Molim te Isuse i dopuštam ti da stvoriš u meni novo milosrdno srce. Kajem se za svaku prepreku koju sam sâm/a stvorio/la, svaki grijeh, nečistoću, nezainteresiranost, lijenost, neodlučnost. Fali mi usrdnosti! O dođi, iscijeli me, od mene kao gorke, tužne, otresite, nezainteresirane, nemilosrdne osobe, napose onda kada toga uopće nisam svjestan/a. Slomi u meni svaki stav kako sam ja vrjedniji od supruga/e. Uzmi tu sebičnost. Daj da postanem osoba otvorenog srca po kojoj ćeš blagoslivljati moga/moju supruga/u i naš brak. Isuse, puštam te u svoje srce i predajem ti svaki nemir.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Kada iskreno želimo biti „savršeni“ suprug, bolji čovjek, kada to odlučimo i uđemo u dubinu odnosa s Bogom, kada mu to dopustimo, Duh Sveti nas obuzme i doslovno nam se otvore duhovne oči i progledamo, vidimo stvari koje radimo krivo, koje su grijeh, koje smatramo da radimo ispravno i gdje sve izgleda kako je za određene loše situacije i djela u brak kriv/a suprug/a. Jedino istina oslobađa, jedino istina daje mir, jedino istina spašava, no ponekad ili često nam je više stalo do naše „istine“, opravdavanja, a nismo svjesni da time sami sebi radimo zlo. Bog je stvorio ljudsko srce da reagira na ljubav, dobrotu, usrdno postupanje. Zar to baš ne trebam ja? Želim li ja biti takav/va prvi/a ili želim hodati u laži i sljepoći u mnogim situacijama u braku? Na meni je odabir, na meni je da krenem ili stojim…

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom suprugu/supruzi, partneru/partnerici (budućem suprugu/supruzi). Daj da ne očekujem da on/ona bude savršen partner, već daj da ja postanem i budem savršen partner, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh