Aktualnosti

VIDEO „BIT ĆE SVE DOBRO“

O. ANTONIO MARIO ČIRKO Satima blagoslivljao vjernike i hranu: „Čovjek je stvoren na Božju sliku i priliku. On je najveće ovozemaljsko blago koje se mora čuvati“ Otac Antonio M. Čirko, karmelićanin, remetski župnik i upravitelj Svetišta Majke Božje Remetske, ovom je gestom ohrabrio vjernike i donio im radost i nadu. Otac Antonio redovito surađuje u našem mjesečniku „Book“ te je i autor predgovora trećeg izdanja knjige „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“ koje je, znakovito, stiglo iz tiska upravo na Veliki četvrtak, kada nam je Krist ostavio Euharistiju

Foto: Screenshot

 

Otac Antonio Mario Čirko jučer je, na Uskrs, izišao među svoje župljane te blagoslovio njih i hranu koju su iznijeli u košarama na blagoslov, gledamo u prilogu RTL-a.

„Čovjek je stvoren na Božju sliku i priliku pa je najveće ovozemaljsko blago koje se mora čuvati“

Iako su biskupi dali dopuštenje ukućanima da sami blagoslove hranu, župnik Čirko se je htio susresti s ljudima. Učinio je to idući pješke od kuće do kuće, od vjernika do vjernika, naravno na sigurnoj udaljenosti, piše R. Đukić za RTL.

U svom je pozivu na blagoslov, o. Čirko napisao da je čovjek stvoren na Božju sliku i priliku pa je najveće ovozemaljsko blago koje se mora čuvati.

„Osjetio sam ovih dana na poseban način taj jedan strah, tjeskobu među ljudima i onda sam rekao: pa moje je poslanje ne da budem zatvoren u samostan, u svoju župu nego da iziđem među ljude“

Hodao je sedam sati, a priprema mu je kako je rekao bila dobar doručak, a nagrada ohrabreni vjernici u ovim, za sve, teškim vremenima:

„Osjetio sam ovih dana na poseban način taj jedan strah, tjeskobu među ljudima i onda sam rekao: pa moje je poslanje ne da budem zatvoren u samostan, u svoju župu nego da iziđem među ljude. Znamo da su biskupi dali dopuštenje da si ukućani mogu blagosloviti hranu, ali sam rekao: ‘Možda to neka bude povod ne samo radi blagoslova hrane nego da izađem na ulice, da se susretnem s ljudima, da ih ohrabrim i da na neki način svi zajedno prebrodimo ove dane’“, rekao je o. Čirko.

Otac Antonio redoviti je suradnik u našem mjesečniku „Book“ te autor predgovora trećeg izdanja knjige „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“, koje je, znakovito, stiglo iz tiska upravo na Veliki četvrtak, kada nam je Krist ostavio Euharistiju (tekst oca Čirka možete pročitati ovdje).

„Tu je s nama, nismo je mogli (podići) na prozor, naša nepokretna curica. Imamo dijete s posebnim potrebama tako da nam ovo jako puno znači“ (Snježana)

„Jako puno nam znači, zahvaljujem i župniku i pastoralnom vijeću i svima koji su to omogućili, evo hvala u ime svih nas suvlasnika“, rekao je Robert Nikolić iz Zagreba.

„Blagoslovili smo hranu i našu obitelj. Tu je s nama, nismo je mogli (podići) na prozor, naša nepokretna curica. Imamo dijete s posebnim potrebama tako da nam ovo jako puno znači“, poručila je Svjetlana Bošnjak iz Zagreba.

I Župa Remete stradala je u potresu koji je Zagreb zatresao 22. ožujka (VIDEO Pogledajte kako je izgledao trenutak potresa u svetištu u Remetama). Samo dva sata kasnije o. Antonio se iz razrušene crkve obratio uplašenim vjernicima.

„Sve vas pozdravljam, Hvaljen Isus i Marija, biti će sve dobro“, poručio je Čirko i dodao:

„Ušao sam u crkvu i rekao: ‘Antonio, moraš ljudima reći da nisu sami, da ovo nije nikakva ni Božja kazna, ni ništa’.

To je ocu Antoniu, uz „Bogu hvala“, omiljena izreka. A vjernicima ona znači utjehu. Mnogi od njih skupili su snage i iz svega lošeg izvukli ono dobro.

„Da imamo više vremena i za svoju djecu, da nazovemo nekoga koga smo već dugo vremena i zaboravili, čak iako se na nekog ljutimo“

„Sve skupa nas je na jedan način zbližio ovaj boravak zajedno bez ovih nekih okolnih stvari. I kupovine i odlaska od kuće i te raspršenosti. Baš je donio jedno veće zajedništvo“, rekao je Goran Kanceljak iz Zagreba.

Goran je otac sedmero djece a na blagoslov je izašla cijela obitelj.

Zajedništvo i praštanje je ono o čemu bismo, posebno u ovo vrijeme, trebali razmišljati.

„Da imamo više vremena i za svoju djecu, da nazovemo nekoga koga smo već dugo vremena i zaboravili, čak iako se na nekog ljutimo“, rekao je Kanceljak.

Prilog možete pogledati ovdje.

„O. Antonio M. Čirko: Kao svećenik neprestano se trudim biti svjestan Isusove stvarne prisutnosti na Svetoj Misi“

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh