Evangelizacija

U ZAGREBU

NOVO! Uskoro započinje tečaj „Ljubav i poštovanje“ za mlade. Prijavi se! U vezi si i želiš se kvalitetno pripremiti za brak? U braku si i želiš poraditi na svom odnosu sa supružnikom? Ovaj je tečaj idealna prilika za to!

NOVO! Uskoro započinje tečaj „Ljubav i poštovanje“ za mlade. Prijavi se!

Foto: Shutterstock


 

Samo romantika?

Veza i brak u filmovima su prikazani tako da mnogi pomisle kako će romantika i leptirići u trbuhu potrajati zauvijek. No u stvarnosti to zapravo nije tako. Nekada sam znala gledajući veze ili brakove u svom okružju, pitati se želim li ja to zapravo.

U mome je srcu gorjela želja za brakom i obitelji i mislila sam da će me mimoići teškoće s kojima su se suočavali drugi koji su bili u vezi ili braku. Vjerovala sam da sam malo racionalnija, da nisam toliko zahtjevna (neću toliko tražiti od dečka/muža), ipak sam malo bolja osoba. Pokazalo se je da to nije tako. U vezi sam se suočila s raznim poteškoćama, nekoliko smo puta skoro prekinuli; ipak nisam bila toliko racionalna kao što sam mislila. Bila sam zahtjevna i previše tražila od dečka, danas muža, i shvatila sam da zapravo nisam bila bolja osoba.

Gdje pronaći najbolje odgovore

Danas nam se nude brojni priručnici za osobnu izgradnju te izgradnju odnosa – partnerskih i prijateljskih. Suvremena psihologija nudi toliko toga, i sve nam je pri ruci i lako za čitanje. Nešto nam od toga u nekoj mjeri i može pomoći, no najbolje odgovore pronaći ćemo u Bibliji.

„Neka knjiga Zakona bude na ustima tvojim: razmišljaj o njoj danju i noću, kako bi vjerno držao sve što je u njoj napisano: samo ćeš tada biti sretan i uspjet ćeš u pothvatima.“ (Jš 1,8)

Božja riječ kaže da ako knjiga Zakona bude na našim ustima i ako o njoj razmišljamo danju i noću, bit ćemo sretni i uspjet ćemo u pothvatima. Nije li nam to dano kao obećanje (uz taj uvjet)? Pitam se – zašto ne slušam taj uvjet? Zašto bih radije pročitala stotinu drugih knjiga, članaka, a Božju riječ ostavljam po strani? Mislim li da mi ne može pomoći onoliko koliko mi je potrebno? Uvijek iznova Bog me podsjeća da je Njegova riječ istina, da donosi promjenu u moj život, moje odnose, moj brak. I hvala mu na njegovoj dobroti i milosrđu, što me svako jutro obnavlja i podsjeća da sam bez njegove Riječi ništa (usp. Tuž 3, 22-23).

Jedna velika istina napisana je u Efežanima 5, 22-26 i ta je istina donijela promjenu u mojoj vezi, sada braku. Ali ne samo meni i mom mužu već i svakoj osobi koja ju je primijenila u odnosima.

Nastavak u sljedećem članku.

Kako se prijaviti

Tečaj „Ljubav i poštovanje“, namijenjen mladima koji su u vezi ili braku, započinje u rujnu a prijaviti se možete već sada. Tečaj se odvija u 10 susreta u malim grupama i izvrsna je priprema za brak.

Prijaviti se možete ovdje.

 

Mihaela Halužan studentica je Katoličkog bogoslovnog fakulteta, smjer Religiozna pedagogija i katehetika. Završila je edukaciju o osnovama nenasilne komunikacije prema Marshallu Rosenbergu te radionicu Emocionalne pismenosti. Vodila je nekoliko radionica o partnerskim odnosima za mlade. Članica je zajednice „Kristofori“, gdje sa svojim suprugom vodi ogranak mladih. Voli vidjeti mlade koje Božja ljubav dotiče i mijenja. Voli prijatelje, druženja, smijeh, pizzu. 😊

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh