Duhovnost

NOVI POČETAK

Fra Zvjezdan Linić: I u novoj godini sačuvajmo u srcu prostor za vječno nove šanse, dok susrećemo ljude onakve kakvi jesu „Ne dopustimo da nam godina koja dolazi postane teška, ne opterećujmo ju negativnim prognozama i razgovorima. U srcu sačuvajmo prostor za vječno nove šanse dok susrećemo ljude onakve kakvi jesu.“

fra Zvjezdan Linić: I u novoj godini sačuvajmo u srcu prostor za vječno nove šanse, dok susrećemo ljude onakve kakvi jesu

Foto: Shutterstock


 

Pred početak svake nove godine odbrojavamo sate. Novu godinu uvijek čekamo na poseban način, uz želju: „Sretna Nova godina!“. Toliko puta čut ćemo taj pozdrav, ili ćemo ga sami izreći u susretima s dragim osobama. Usuđujemo se isto poželjeti i osobama koje nam nisu bliske, nego su nam se jednostavno našle na putu, pa smatramo da bi bilo uljudno izraziti im najljepše želje. Ljudima želimo sretnu, blagoslovljenu novu godinu. Čini mi se da je naglasak na riječi “nov”! Uvijek smo posebno raspoloženi kad se događa nešto novo, kad kupimo nov kaput ili počnemo čitati novu knjigu. Sva nas novost ispuni nadom, dragim očekivanjima, ozbiljnim odlukama.

„Novi počeci vrlo brzo postanu ‘stari’…“

Čovjek je često u situaciji različitih početaka. I početak nove godine je relativan pojam. Za čovjeka je početak nove godine života dan kad se rodio; barem tako računamo ljudski vijek Za vjernika je početak nove godine spasenja krsni dan. Za one koji su u braku svaka je godišnjica sklapanja braka prigoda za novi početak i obnovu oslabljenih osjećaja. Takvi su datumi istinski počeci, nove godine različitih ljudskih angažmana, životnih zbivanja. Za vjernika je na Božić već započela nova godina spasenja. Zato već na Božić pjevamo: „Na tom mladom ljetu veselimo se!“. Ono što nas često deprimira je činjenica da takve “nove” stvari “novi” počeci vrlo brzo postanu stari.

S prvim nošenjem kaput više nije nov, cipele više nemaju sjaj novih cipela. Već drugi dan u novoj građanskoj godini izgleda nam otrcan, ispunjen uhodanošću, nekako “star” i prilično poznat. Tako se brzo izgubi svježina novosti, ljepota onoga što smo možda tako bučno u drugim okolnostima i tiho očekivali. Susrećemo uhodanost, otkrivamo da se ništa nije promijenilo, život teče kao i prije. Pritom gubimo oduševljenje i hrabrost za istinskim životom, za puninom. Nažalost, takvi su često i naši ljudski susreti. Zapalimo se ljubavlju i sklapamo prijateljstvo s ljudima koje susrećemo. Ponese nas nešto istaknuto i lijepo na voljenoj osobi. Međutim, s vremenom otkrivamo i ono relativno, manje blistavo na osobama koje volimo.

„Ne zaboravljajmo ono dobro u ljudima…“

Gubimo snagu za ljubav, splasne oduševljenje za prijateljstvo. Umorimo se! „Sretna Nova godina!“ Kad bi barem ovu želju pratila i molitva i ohrabrenje: ne dajmo, ne dopustimo da jedni drugima učinimo novu godinu tako brzo starom. Neka ova godina bude nova po neprestanoj otvorenosti i hrabrosti za prijateljstvo i ljubav, za praštanje i pomirenje. Takva nam je godina istinski potrebna. Ne dopustimo da nam godina koja dolazi postane teška, ne opterećujmo ju negativnim prognozama i razgovorima. U srcu sačuvajmo prostor za vječno nove šanse dok susrećemo ljude onakve kakvi jesu. Ne zaboravljajmo ono dobro u ljudima; neka to bude jače od drugih iskustava. Tako ćemo biti sposobni za novost, za  ljubav, za mir.

Neka nam Gospodin koji je uvijek nov, prepun ljubavi, koji nam uvijek vjeruje i pomirenjem nam neprestano daje nove šanse života, pomogne da ova osobita godina koja je na vratima i u našim međusobnim odnosima kroz sve svoje dane bude neprestano nova, lijepa!

Ulomak iz knjige „Dobra strana života“ autora fra Zvjezdana Linića.

Izdavač: Teovizija.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

  • 371
  •  
  •  
  •  

Portal Book.hr osim tekstova iz tiskanoga izdanja časopisa Book, nudi dodatne zanimljive i važne teme. Naša je želja doprijeti do ljudi, posebno mladih, koji su iz bilo kojeg razloga privremeno ili trajno odustali od Boga i/ili Crkve; želimo im ponuditi Božju riječ na način na koji će je moći shvatiti i prihvatiti. Jednako tako želimo onima koji su u vjeri pomoći da ustraju i da napreduju u svojem odnosu prema Bogu i prema Crkvi.

Ponosni član obitelji Rhema

Zaklada Rhema

Pratite nas

Pratite nas na Facebooku Pratite nas na Instagramu Pratite nas na Twitteru Pratite nas na Youtubeu

Kontakt

PORTAL I ČASOPIS BOOK
Franje Gažija 2
48 000 Koprivnica, HrvatskaTelefon: +385 (0)95 206 5421 | +385 (0)48 210 104

Sva prava pridržana © 2017. Ustanova Kristofori. Izrada: Kosinus.hr

Na vrh