Vijesti

NOVI FILM U KINIMA // Egzorcist o ‘katoličkom hororu’: Anebelle: Početak film je koji vašu djecu može učiniti pobožnijom, ili ih odvesti u svijet okultnog Otac Robert smatra da film može djecu, s jedne strane, učiniti pobožnijima, a s druge strane, postoji mogućnost da ih odvede u svijet okultnoga i opsjedanja demonima.

Egzorcist o 'katoličkom hororu': Anebelle: Početak film je koji vašu djecu može učiniti pobožnijom, ili ih odvesti u svijet okultnog

Početkom kolovoza u američka je kina stigao film, ‘katolički horor’ Anabelle:Početak, koji je svojim sadržajem privukao pažnju gledatelja.

O filmu je za National Catholic Register progovorio otac Robert, egzorcist koji je upozorio na moguće posljedice koje gledanje filma može imati za djecu.

Otac Robert smatra da film može djecu, s jedne strane, učiniti pobožnijima, a s druge strane, postoji mogućnost da ih odvede u svijet okultnoga i opsjedanja demonima. Demonsko opsjedanje, kako tvrdi otac Robert, često započinje dječjom znatiželjom koja se rađa nakon što pročitaju knjige o Harryju Potteru; djeca požele imati moći koje vide na televiziji.

Kao jedan primjer, o. Robert izdvojio je bivšeg sotonista kojega osobno poznaje, a koji se obratio na katoličanstvo. On je već s devet ili deset godina, igrajući igru Bloody Mary, započeo sa sotonizmom i pridružio se drugim sotonistima.

Film je „najvjerniji učenjima katoličke vjere o opsjedanjima i egzorcizmu“

Nakon što je pogledao film Anabelle:Početak, o. Robert složio se da je film „najvjerniji učenjima katoličke vjere o opsjedanjima i egzorcizmu“. Objasnio je da će Sotona doći „samo ondje gdje je pozvan“. Dodao je da su redatelji filma razumjeli da demon može ući u dom proizvođača lutaka Samuela Mullinsa i njegove žene Esther, jedino ako je pozvan.

U Filmu Anabelle:Početak, roditelji oplakuju gubitak svoje kćeri Bee. „Roditelji su odlučili“, kako kaže glumica Miranda Otto, „učiniti sve da  ju vrate. Pomolili su se bilo kome, tko im može pomoći da ju vide, ili osjete njenu prisutnost. Radeći to, dozvali su duhove koje ne žele u svome domu“.

Dvanaest godina nakon nesreće, roditelji su se odlučili otvoriti dom s. Charlotte i djevojčicama iz sirotišta; u trenutku kada jedna od djevojčica otvori vrata ormara i ugleda lutku Anabelle, ona se namjeri na djevojčicu i nastane teror.

Nepravilnosti u filmu

U filmu su uočene i neke nepravilnosti, koje nisu u skladu s učenjem Katoličke Crkve. Otac Robert naveo je nekoliko scena kako bi oprimjerio tu tezu:

Prva je scena ona u kojoj redovnica sluša ispovijed jedne od djevojčica. One nisu bile u ispovjedaonici, sjedile su jedna nasuprot drugoj, okrenute leđima. Otac Robert tvrdi da nije moguće da se redovnica stavlja u položaj obavljanja sakramenta za koji je potreban svećenik.

Zatim, Sestra Charlotte nosila je suvremenu halju; prema odjeći, klasičnim automobilima i viktorijanskoj kući, čini se da se radnja filma odvija početkom 20. stoljeća. No, čini se da sestra Charlotte nosi suvremenu halju – suknju do koljena i jednostavnu maramu iz koje se vidjela kosa. Glumci su objasnili da su gledali slike redovnica u nekoliko različitih halja i odabrali najjednostavniju u kojoj bi bilo lakše glumiti tu ulogu.

Treća je scena s odlaganjem opsjednutog predmeta; dvojica svećenika dolaze kako bi blagoslovili lutku Annabelle i poškropili ju svetom vodom, prije nego li bude zatvorena u ormar. Otac Robert smatra da egzorcist nikada ne bi ostavio opsjednuti predmet netaknut negdje, gdje ga netko u budućnosti može pronaći. „Prokletstvo se treba maknuti s predmeta“, objasnio je „potom ga možete spaliti ili rastaviti, na bilo koji način onemogućiti njegovo djelovanje“, rekao je.

Sljedeća je scena ona u kojoj je zli duh opsjeo strašilo te ga pomaknuo s mjesta na kojem je stajao. Ta se scena činila nevjerojatnom, kaže otac Robert. Nije ga uvjerilo ni kada je demon počeo rasti i zadobio oblik ‘tasmanijskog vraga’.

U jednoj sceni djevojčica postaje opsjednutom kada se nađe u prisutnosti demona, koji se manifestira u obliku mlade djevojke. Otac Robert odbacio je ideju u kojoj zli duh nastanjuje tijelo djeteta koje se našlo u njegovoj prisutnosti, s obzirom na to da će, kako je ranije objasnio, zli duh opsjesti osobu samo ako je pozvan.

Epilog

Unatoč malim nedosljednostima koje je primijetio otac Robert, film Anabelle: Početak vjeran je katoličkoj vjeri. Film uspješno izgrađuje napetost, bazira se na duhovnim i psihološkim efektima, a ne na krvavim scenama. Vjerojatno će uživati široku distribuciju među ljubiteljima horora. Neprikladan je za djecu, ali drugi ga mogu gledati i biti uvjereni da njihova vjera neće biti stavljena na kušnju.

Izvor:  Medjugorje-info.com (National Catholic Register)

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh