Duhovnost

NOVA GODINA

Vrijeme je tek djelić vječnosti Pouke nadbiskupa Fultona Sheena, sluge Božjega

Vrijeme je tek djelić vječnosti

Mladi i stari

Postoji velika razlika u odnosu prema vremenu između mladih i starih. Kao što je sv. Petar rekao u svojem govoru na dan Duhova: „vaši će mladići gledati viđenja, a starci vaši sne sanjati“. To znači da stari gledaju u prošlost, a mladi u budućnost.


Sa svakom novom godinom starima vrijeme protječe sve brže. Ali mladima vrijeme ide sporo. Stoga oni žive u budućnosti i u nadi i očekivanju. Bez iskustva, podložni su emocijama, zadovoljstvima i uzbuđenjima koja im život donosi. S druge strane, starci se čude kako vrijeme brzo prolazi. Mladi bi pak htjeli da prolazi brže da bi doživjeli još više uzbuđenja i onoga na što čekaju.

Međutim i jedni i drugi zaboravljaju da je vrijeme dio vječnosti. Kao što sadašnji trenutak ima prošlost iza sebe te nadu ispred sebe, tako je i vrijeme dio ciklusa, koji je dio većeg ciklusa, ili bolje rečeno, vrijeme i vječnost poput su dva srca koja su zaljubljeni izrezali na kori drveta da bi ovjekovječili svoju ljubav. Svaka je nova godina zapravo ispit i priprava za vječnost, vrsta iskušenja u kojem kažemo da ili ne našoj vječnoj sudbini, razdoblje obilja nakon kojeg ćemo žeti kukolj ili pšenicu.

Novi početak

Početak svake nove godine mogućnost je za poboljšanje. Nije važno kakva je bila prošlost i ne moramo se previše osvrtati kakvu smo brazdu zaorali. Ono što je važno jest posvećenje sadašnjeg trenutka.

Vrijeme je tako dragocjeno da ga Bog dijeli sekundu po sekundu. Ako je naš život prije bio loš, nova godina daje mogućnost za pokoru. Na takav se način vrijeme otkupljuje. A ako je naš život bio krepostan, nova je godina prigoda za još veću savršenost.

Dobro ili zlo?

Jedan čovjek koji je vodio zao život uvijek se je hvalio da se ne mora brinuti o tome kako će njegova duša završiti jer se može spasiti trima riječima koje zna na latinskome: „Miserere mei Deus.“ On je bio u pravu da te tri riječi spašavaju na času smrti, ali teško da je on mogao izgovoriti te riječi jer nije živio tako da bi mogao te riječi izgovoriti iskreno. Kad ga je njegov konj zbacio i kad je pao s litice viknuo je samo: „Capiat omnia diabolus!“ („Neka sam proklet!“)

Vremenu daje vrijednost ono što smo s njim učinili ili u njemu postigli. Na početku nove godine stoga svima želim da budu sretni, jer znamo da nema veće tuge i žalosti od korištenja vremena u bilo koju drugu svrhu negoli je ona najvažnija: spasenje duše.

Izvor:  The Catholic Gentleman; Book.hr

Prijevod Josip Sinjeri

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh