Roditelji i djeca

UVOĐENJE DJECE U DUHOVNOST

Njihov je brak došao u drugi plan pred iscrpljujućim izazovima orijentiranima na djecu Mislili su da će biti bolji roditelji ako se više posvete sustavnu poučavanju i uvođenju svoje djece u duhovnost. Osim što su uskoro vidjeli neka mala i ohrabrujuća poboljšanja, što im je bilo dovoljno da budu zadovoljni što su prionuli k rastu vjere svoje djece, dogodilo se je još nešto...

Foto: Pixabay


 

Sjećam se muža i žene koji su jednom došli k nama. Nisu imali pojma što to znači razviti duhovni plan za svoju obitelj, ali su shvatili – imajući dvoje male djece, oboje predškolske dobi – da moraju učiniti nešto više od onoga što su dotada činili, jer zapravo nisu činili ništa.

Oboje su bili svjesni toga da je njihov brak postao manje zabavan i da su oni manje međusobno povezani nego što bi to htjeli

Kao što je slučaj s mnogim roditeljima u toj aktivnoj, užurbanoj životnoj fazi, njihov je brak došao u drugi plan pred iscrpljujućim izazovima orijentiranima na djecu, sa svakodnevnim malim dramama. Nikada nisu sjeli i razgovarali o svojem braku, osim možda kratkotrajnih ispada ljutnje ili frustracije, ali nikada nije bilo konstruktivna razgovora koji bi doveo do dogovorna rješenja. Oboje su bili svjesni toga da je njihov brak postao manje zabavan i da su oni manje međusobno povezani nego što bi to htjeli.

Sve su zajedno radili, išli u crkvu, u zoološki vrt i akvarij – sve što se čini kad imate živahnu malu djecu u kući. Ali samo zato što su uspješno pazili na djecu i brinuli se o njoj, znači li to da su izvršavali svoju glavnu zadaću kao roditelji?

A što s njihovim roditeljstvom? Pa činilo im se je da taj dio obavljaju kako treba. Ili možda ne? Nisu bili sigurni.
Sve su zajedno radili, išli u crkvu, u zoološki vrt i akvarij – sve što se čini kad imate živahnu malu djecu u kući. Ali samo zato što su uspješno pazili na djecu i brinuli se o njoj, znači li to da su izvršavali svoju glavnu zadaću kao roditelji? U to nisu bili sigurni. A htjeli su biti. Najposlije, bližilo se je vrijeme polaska u školu. Puno toga će se promijeniti. Imat će manje utjecaja na svoju djecu. I više briga. Mnogo više problema.

Uvođenje djece u duhovnost

Mislili su da će biti bolji roditelji ako se više posvete sustavnu poučavanju i uvođenju svoje djece u duhovnost

Možda će imati manje briga i problema ako zajednički porade na duhovnom životu. Mislili su da će biti bolji roditelji ako se više posvete sustavnu poučavanju i uvođenju svoje djece u duhovnost. Ako se više usmjere na to. Na važne stvari. Osim što su uskoro vidjeli neka mala i ohrabrujuća poboljšanja, što im je bilo dovoljno da budu zadovoljni što su prionuli k rastu vjere svoje djece, dogodilo se je još nešto. Nešto što nisu očekivali.

Njihov brak se je također počeo znatno poboljšavati.

Nisu se mogli više približiti kao par nego što jesu. (…) Kad vođa nastupi s jasnim smjerom, ciljem i očekivanjima za obitelj, ubrzo se mogu primijeniti male promjene u domu, u međusobnim odnosima i sitnicama koje u početku nisu niti bile razmatrane kao važne. Jedna od stvari koja okreće te promjene jest molitva, jasno.

Ali što mislite da bi se moglo dogoditi ako se sklope ruke i moli s određenom nakanom te da to postane ustaljena i standardna procedura kako vaša obitelj djeluje?

Većina obitelji danas provodi malo ili nimalo vremena u molitvi, osim možda blagoslova prije jela ili kratke molitve s djecom prije spavanja. Ali što mislite da bi se moglo dogoditi ako se sklope ruke i moli s određenom nakanom te da to postane ustaljena i standardna procedura kako vaša obitelj djeluje? Odmah dolazi do jače međusobne povezanosti.

Ta praksa da se djecu uvijek upita što su naučili u crkvi, što primjećuju u kojoj biblijskoj priči ili za što žele moliti, dovodi do posve nove vrste razgovora

K tomu se i više razgovara, o važnim stvarima, možda ne svakog trenutka u danu, ali svakako češće nego prije. Ta praksa da se djecu uvijek upita što su naučili u crkvi, što primjećuju u kojoj biblijskoj priči ili za što žele moliti, dovodi do posve nove vrste razgovora. Onda se i drukčije slavi Gospodina. Drukčije se i raspoređuje dan. Stvari postaju više primjetne.

Ali sada ste stavili središte gravitacije na jedno mjesto – duhovni put svoje obitelji

Ali sada ste stavili središte gravitacije na jedno mjesto – duhovni put svoje obitelji (…) Poanta je u tome što je obiteljski život prije bio razdijeljen u svačije male odvojene svjetove, poput pokretne mreže slabo povezanih planeta, koji je svaki funkcionirao neovisno o drugima. Ali sada ste stavili središte gravitacije na jedno mjesto – duhovni put svoje obitelji. I sada, kao zajednica, svi zajedno kružite oko plana te volje i riječi Božje, koja ne djeluje samo na vašu djecu nego također i na vaš brak. A vjerojatno i više od toga.

To je ono što možete posve sigurno očekivati kada Bog počne djelovati po vašem hrabru i poniznu iskoraku da izradite plan koji će voditi vašu obitelj na najvažnijem putovanju vaših života. Svih vaših života.

"Vjeruju li vaša djeca?"

Iz knjige „Vjeruju li vaša djeca?“ autora Terencea Chatmona. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh