Vijesti

ISTRAŽIVANJE NARUČILA NJEMAČKA BISKUPSKA KONFERENCIJA

Njemački tjednik „Der Spiegel“ objavio rezultate istraživanja o seksualnom zlostavljanju maloljetnika koja su počinili svećenici u Njemačkoj Istraživanje, objavljeno u njemačkom tjedniku „Der Spiegel“, otkrilo je kako je 1670 svećenika seksualno zlostavljalo 3677 maloljetnika, većinom dječaka, između 1946. i 2014. godine…

Njemački tjednik „Der Spiegel“ objavio rezultate istraživanja o seksualnom zlostavljanju maloljetnika koja su počinili svećenici u Njemačkoj

Istraživanje koje je naručila Njemačka biskupska konferencija izvještava o seksualnom zlostavljanju tisuća djece u toj zemlji, u razdoblju od 70 godina, javlja CNA. Istraživanje je trebalo biti javno objavljeno kasnije ovog mjeseca, no jučer je objavljeno u medijima.

Istraživanje, objavljeno u njemačkom tjedniku Der Spiegel, otkrilo je kako je 1670 svećenika seksualno zlostavljalo 3677 maloljetnika, većinom dječaka, između 1946. i 2014. godine. Der Spiegel je izvijestio i da su znanstvenici ustanovili da su u mnogim slučajevima dokazi bili uništeni ili je njima bilo manipulirano.

Trierski biskup Stephan Ackermann, koji je ujedno i povjerenik Njemačke biskupske konferencije za pitanja seksualnog zlostavljanja u Crkvi i za pitanja zaštite djece i maloljetnika, rekao je kako su rezultati istrage pokazali da je Crkva bila svjesna razmjera zlostavljanja.

„Ovo je depresivno i sramotno za nas“, rekao je biskup Ackerman u srijedu.

Njemačka biskupska konferencija naručila je strogo povjerljivu istragu, a očekuje se da će njezin predsjednik, kardinal Reinhard Marx, predstaviti rezultate kasnije ovoga mjeseca, kako navodi Der Spiegel.

Govoreći u ime Konferencije, biskup Ackermann rekao je da mu je žao što je istraživanje procurilo, ali i da je uvjeren kako je opsežno i temeljito.

„Ovo je nešto što dugujemo ne samo Crkvi nego prije svega onima koji su zlostavljani“, rekao je biskup Ackermann.

Vatikan za sada nije komentirao rezultate istrage u kojoj je sudjelovalo svih 27 njemačkih biskupija.

Podsjećamo da je prošli mjesec porota u saveznoj državi Pennsylvaniji objavila rezultate najveće istrage o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj Crkvi u Americi, prema kojoj je 301 svećenik u Pennsylvaniji seksualno zlostavljao maloljetnike u proteklih 70 godina. Više o tome možete pročitati ovdje.

Prevela i priredila: Vedrana Prka; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh