Vijesti

„NEODREĐENI SPOL”?

Nizozemski sud: „Vrijeme je da se prizna treći spol” Nizozemski sud prekjučer je priopćio da bi se u toj državi trebao priznati treći spol za one osobe koje se ne identificiraju ni kao muškarac ni kao žena...

Nizozemski sud: „Vrijeme je da se prizna treći spol”

Foto: Shutterstock

 

Sud u južnonizozemskom gradu Roermondu (Limburg District Court) ustvrdio je da bi se neimenovanom podnositelju zahtjeva trebalo udovoljiti i u matici rođenih ga uvesti kao osobu „neodređena spola”, prenosi američka agencija AP.

Naime, ta je osoba bila registrirana kao muškarac, ali je kasnije podvrgnuta tretmanu kako bi postala žena, nakon čega je podnijela zahtjev da joj se spol službeno promijeni u ženski i taj joj je zahtjev ispunjen. Međutim, ista je osoba kasnije zatražila da bude registrirana kao pripadnik „trećeg spola”, to jest – ni muškog ni ženskog. Identitet te osobe nije objavljen, napominje američka agencija.

„Vrijeme je da se prizna treći spol”, navodi se u izvješću suda, u kojem se ukazuje na to da je „sada na zastupnicima” da razmotre mogućnost izrade nacrta zakona kojim bi se neutralni spol službeno priznao.

Borci za prava transrodnih osoba pozdravili su odluku nizozemskog suda kao značajan korak u nizozemskom zakonodavstvu:

„Ovo se može nazvati revolucionarnim korakom u nizozemskom obiteljskom pravu”, kaže Brand Bergouer iz nizozemske Transrodne mreže.

Najčitanije

Na vrh