Duhovnost

NASTAVITE GLEDATI

Nisu sve noćne more loše „Vidjela sam djevojčicu u kabini kamiona koji je bio u plamenu. Nije mogla izići i mislila sam da se ona i muškarac koji je bio s njom neće spasiti, pa sam se okrenula i otišla. Bog me je vratio na isto mjesto i rekao mi da sam prebrzo prekinula film...”

Nisu sve noćne more loše (Kako je završila djevojčica koja je zaglavila u kabini kamiona u plamenu)

Foto: Shutterstock

 

Objektivni su snovi rijetki i u njima je riječ o nekome drugome, a ne o onome koji sanja. Ključ koji nam može pomoći prepoznati da se ne radi o subjektivnom snu i pitanjima vlastitog srca jest to što u njima sanjar nije aktivni sudionik. U takvim snovima on samo promatra sa strane. Evo primjera jednog takvog sna.

Prijateljica je zapala u tešku situaciju, i nisam htjela gledati što će dalje biti s njom…

PRVI SAN: Vidjela sam djevojčicu u kabini kamiona koji je bio u plamenu. Nije mogla izići i mislila sam da se ona i muškarac koji je bio s njom neće spasiti, pa sam se okrenula i otišla.

DRUGI SAN: Bog me je vratio na isto mjesto i rekao mi da sam prebrzo prekinula film. Ako nema sretnog završetka, to znači da Božja priča još uvijek nije završila. Poput biblijskog tumača snova Danijela, i ja moram nastaviti gledati (usp. Dn 7,2.9.13).

Poslušno sam nastavila gledati dok se je priča i dalje odigravala pred mojim očima. Vidjela sam kako netko otvara prozor na suvozačevu mjestu i otvara vrata. Nakon što je taj čovjek otvorio vrata, djevojčica je mogla izići i pobjeći iz opasnosti.

TEMA: bijeg iz nesreće

OSJEĆAJI: zahvalnost i iznenađenje

KONTEKST: Dan kad sam to sanjala bio je rođendan moje prijateljice. Bila sam uznemirena zbog nje, jer zapala je u tešku situaciju slijedom loših životnih odabira, i nisam htjela gledati što će dalje biti s njom. Nisam htjela znati kako će jadnica završiti.

Priča još nije završila

TUMAČENJE

Bog: „U snu, kao i u stvarnosti, nisi prepoznala da se odluke tvoje prijateljice okreću u njezinu korist i da sve na kraju ispadne dobro te si odustala od nje. Ali ja ti želim pokazati da priča još nije završila. Da, bila je na vozačevu mjestu u svojem životu, koje, kako je u snu jasno vidljivo, nije bilo odgovarajuće mjesto za nju. (Sjeti se da je bila prikazana kao sedmogodišnja djevojčica.) Bila je na mojem mjestu. Ali budući da je inzistirala na tomu da preuzme kontrolu, sudarila se je i našla se je u klopci.

No nije bilo na tebi da ju spasiš. Nitko joj izvana nije mogao pomoći. Sama se je izbavila. Zapravo, muškarac koji je bio s njom otključao je i otvorio vrata da ona može izići – on joj je pomogao pobjeći.

Što misliš, tko je on? Ja, naravno! Nisam ju ostavio samu. Čak kad je pokušala isključiti tebe i svoju obitelj, nije mogla isključiti mene. Jer ja nisam samo s njom – ja sam i u njoj. Nikada ju ne bih napustio. U snu se vidi da ona inzistira na tome da upravlja svojim životom, da ga sama vodi, te tako doživi nezgodu; međutim ja sam još uvijek s njom. Odmah pokraj nje. Tako joj mogu pomoći da se izbavi kad bude spremna za to. Ja uvijek pronalazim put.”

Ja: „Bože, to je sjajno! Hvala ti. Možeš li mi, molim te, objasniti to sa spuštanjem prozora i otvaranjem vrata? Ti si ih otvorio za nju.“

Čim je ona spremna za to, ja već imam način za nju na koji se može spasiti

Bog: „To je slika djelovanja mojega Duha Svetog u njezinu životu. Čim je ona spremna za to, ja već imam način za nju na koji se može spasiti.

Moja sila razrješava situaciju u kojoj se je našla u klopci i ja sam nadnaravnim načinom otvorio prozor da ona može udahnuti svjež zrak mojeg Duha u kabini ispunjenoj dimom. Premda si ti vidjela da se ona guši i da je situacija bezizlazna, ja sam vidio mogućnost za moje spasenje i otkupljenje. Gdje se namnoži grijeh, izobiluje i milost. Ne zaboravi da se u slabosti moja snaga usavršuje.

„Onda se je izvukla van iz kabine kroz otvorena vrata i zbilja se spasila. To je bila njezina odluka, njezin izbor. Ja sam odgovorio na tvoje molitve uzgibavši njezino srce. A to se može samo iznutra. Poticaj mora doći iznutra – iz situacije, iz opasnosti, iz srca.

Ja sam bio usred svega zajedno s njom i nisam ju napuštao. Ona je moja i ona to zna. Moja je ljubav silna rijeka koja će ju oboriti s nogu. Moja dobrota će ju preplaviti, a moja nježnost navesti ju na pokajanje. Moje je suosjećanje i milosrđe beskrajno. Odlučan sam u pridobivanju njezina srca svojom ljubavlju.“

Ja: „U snu se vrata ne otvaraju s njezine strane, nego je morala prijeći na suvozačevu stranu da bi se mogla izvući van. Zašto?“

Bog: „Zato što sam ja bio na suvozačevu mjestu, a san želi pokazati da je, da bi se spasila i izvukla iz te situacije, morala proći blizu pokraj mene. Ona mi se mora potpuno približiti ako želi izbjeći opasnost.“

Ja: „U redu, to ima smisla. Ali zašto je u kamionu? Ona se nikada ne vozi u kamionu.“

Bog: „Taj simbol pokazuje da čim ona zakorači prema meni, ja ću ju povesti svojim vozilom i nastavit ćemo ondje gdje smo bili stali. Možda se tebi čini kao da je ona gubila vrijeme, ali ja sam izvan vremena. Ja iskupljujem vrijeme. Ja ću preobraziti svako zlo u njoj, ne samo na njezino spasenje, nego i na svoju slavu. Ona sa mnom ne mora ići na popravni ispit. Nadoknadit ćemo izgubljeno vrijeme i nastavit ćemo ondje gdje smo stali te dalje ići zajedno. Više neće biti vraćanja natrag ili stajanja na mjestu – samo kretanja naprijed.“

Ako nema sretnog završetka, priča još nije gotova

U svojoj biti taj je san bio moje osobno uprizorenje teksta Rim 8,28. Vidjela sam kako Bog sve vodi na dobro onima koji ga ljube i koji su pozvani u njegovu službu. Ako nema sretnog završetka, priča još nije gotova. Bez obzira na situaciju Bog nam uvijek omogućava put izbavljenja. Sila njegova Duha otvara vrata i oslobađa moju prijateljicu iz opasnosti u kojoj se je našla. I to se može samo iznutra – čim se je ona približila Bogu, on ju je poveo sa sobom i dalje su nastavili zajedno. Amen!

Iz knjige „Čuti Boga u snovima” autorâ Marka Virklera i Charity Virkler Kayembe. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh