Duhovnost

NEMOJ BITI TUŽAN/A ZBOG PRAZNINE

Ništa toliko ne čini prepreku Bogu kao život bogat odnosima, iskustvima, mislima i osjećajima U punu posudu ništa se ne može uliti

Ništa toliko ne čini prepreku Bogu za puštanje svjetla neba u dušu kao život bogat odnosima

Foto: Pixabay


 

Bijeg označava pobjedu?

Veoma dobro poznajemo tekst iz Otkrivenja u kojem je zapisano viđenje na Patmosu: Žena je rodila Dijete, Dječaka, Sina, Muškarca; Dijete bi uzeto na nebo, a ona je pobjegla u pustinju. Bijeg označava pobjedu? Znamo da taj dječak u pravom značenju označuje Isusa, ali u drugome on predstavlja svakoga od nas vjernika, jer onoga tko se predaje Mirjam, ona suobličava Isusu.

„I ona porodi sina, muškića, koji će vladati svim narodima palicom gvozdenom. I Dijete njeno bi uzeto k Bogu i prijestolju njegovu. A Žena pobježe u pustinju gdje joj Bog pripravi sklonište da se ondje hrani tisuću dvjesta i šezdeset dana.“ (Otk 12, 5 – 6)

„No Ženi bijahu dana dva velika krila orlovska da odleti u pustinju, u svoje sklonište gdje se, sklonjena od Zmije, hrani jedno vrijeme i dva vremena i polovicu vremena.“ (Otk 12, 14)

…krila su simbol brzine, neobuzdanosti, munjevita djelovanja, ali također i zaštite

Žena s krilima „velikog orla“, pomoću kojih odletje u pustinju, nije samo lijepa slika, nego i značajna. U Starom zavjetu krila su simbol brzine, neobuzdanosti, munjevita djelovanja, ali također i zaštite. Simbol velikog orla proroci su pak koristili za opis ogromne moći. Krila su stoga munjevito djelovanje i jamstvo sigurnosti. Za koga je dar ta brzina i zaštita?

„I razgnjevi se Zmaj na Ženu pa ode i zarati se s ostatkom njezina potomstva, s onima što čuvaju Božje zapovijedi i drže svjedočanstvo Isusovo.“ (Otk 12, 17)

U Mariji se užurbanost Boga izražava najjasnije i najpotpunije, jer se u njoj sve dogodilo i prije negoli se moglo očekivati. Sama je također užurbano otišla k Elizabeti i iznenadila ju. Ptica, orao, zahvaljujući krilima, može poletjeti i letjeti po nebu, može se vinuti k nebu. U Ženi stoga postoji moć odvajanja od zemlje, moć da se može vinuti k nebu na nadahnjujući način. Njezin Sin bijaše uzet na nebo, ali mi, budući da smo Kristova braća, imamo tu istu Majku, u kojoj nas krila Božje zaštite brane pred zmajem.

Krist jamči apostolima da ide „pripremiti im mjesto“

Tijekom mnogo godina razmatranja uvijek sam se pitao zašto je njezino Dijete upravo u pustinji bilo uzdignuto do Božjeg prijestolja, a ona sama bila je upućena na mjesto pripremljeno u pustinji od Boga. Izraz o „pripremljenom mjestu“ nalazi se u Evanđelju po Ivanu, u oproštajnom Kristovu govoru. Krist jamči apostolima da ide „pripremiti im mjesto“ (usp. Iv 14, 2). Iako „pripremljeno mjesto“ o kojem govori Isus Krist predstavlja nebo, a u Otkrivenju to mjesto predstavlja pustinju, ipak u obje situacije postoji sličnost – jer je Pavao upravo u pustinji (sirijskoj ili u Ciliciji) iskusio uznesenje u treće nebo.

Ne bismo trebali biti tužni kada osjećamo prazninu u duši, mislima, osjećajima, a posebno kad je sve prazno oko nas i nemamo nikoga tko bi se brinuo o nama

Što je veća praznina, to je lakši pristup k nebu.

Ne bismo trebali biti tužni kada osjećamo prazninu u duši, mislima, osjećajima, a posebno kad je sve prazno oko nas i nemamo nikoga tko bi se brinuo o nama. To je idealno stanje za puštanje zrakā neba u srce. Ništa toliko ne čini prepreku Bogu za puštanje svjetla neba u dušu kao život bogat odnosima, iskustvima, mislima i osjećajima. U punu posudu ništa se ne može uliti. U Isusovu govoru o pripremanju mjesta za učenike (usp. Iv 14, 2), kao i u Otkrivenju, gdje je napisano o Ženi i njezinu potomstvu (usp. Otk 12, 6. 14), pokazana je ta ista misao o Božjoj brizi za nas, i to u najradosnijem značenju te riječi.

Iz knjige „Usrećiti Boga“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu po sniženoj cijeni od 54 kune možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh