Svjedočanstva

ZABRINI SE ZA SEBE, BRATE

Nikoga ne obraća kontrola, prisila ili osuda – već davanje šanse za preobraćenje „Jednog su dana k svetomu Amonasu došla uznemirena i ogorčena braća izvijestiti o redovničkom bratu kod kojeg se u samostanskoj sobici nalazi žena…”

Pater Pelanowski: „Nikoga ne obraća kontrola, prisila ili osuda – već velikodušnost, davanje šanse…”

Foto: Shutterstock


 

Sveti Dorotej opisuje kako su jednog dana k svetomu Amonasu došla uznemirena i ogorčena braća izvijestiti o redovničkom bratu kod kojeg se u samostanskoj sobici nalazi žena. Amonas je imao viziju da je taj brat sakrio ženu u bačvi. Došao je k njemu sa zajednicom, odmah sjeo na bačvu, a braći rekao neka pretraže sobicu. Kada nikoga nisu našli, rekao im je neka se stide i odu i još im je dao pouku neka u nikoga ne sumnjaju previše brzopleto. Zatim je otišao krivcu, očinski ga uzeo za ruku i rekao jednoznačno: „Zabrini se za sebe, brate”. Taj je pak, samo što je Amonas izašao, pustio ženu, rastao se od nje i obratio. Njegovu savjest navlažile su suze pokajanja. Amonas je bio kao odvjetnik koji je branio zalutalog brata pred optužbom.

Kontrola nikoga ne obraća, već velikodušnost, ne prisila ili osuda, već davanje šanse za preobraćenje bez otkrivanja onoga što je sramotno. (…)

Iz knjige „Nema više vremena” autora patera Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh