Roditelji i djeca

LJUBAV I POŠTOVANJE U OBITELJI

Nikada nemojte djetetu reći samo: Zato što ja tako kažem Odredite pravila koja su jasna i poštena... Ne mogu dovoljno istaknuti nužnost da se djeci objasni razlog za pojedino pravilo

Foto: Unsplash,  Jelleke Vanooteghem 

 

Postavljanje pravila može zvučati legalistički, čak i totalitarno. Međutim u našem životu uvijek postoje pravila. Naprimjer, čitamo u Drugoj poslanici Timoteju 2, 5: „Natječe li se tko, ne ovjenčava se ako se zakonito ne natječe.“ Igra nije moguća ako se ne igra po pravilima. Isto tako u obitelji su nužna jasna i razumna pravila, koja daju smjernice i omogućuju fair play članovima obitelji.

Upućivanje mora prethoditi uvođenju discipline – uvijek!

Svako pravilo mora biti djeci razumljivo i nadasve mora biti pravedno. Nemojte pretpostaviti da vaša djeca razumiju pravila koja ste donijeli. Upućivanje mora prethoditi uvođenju discipline – uvijek! Ako djeci ne postavimo pravila, ona će ih postaviti sama.

Dok zadajete pravila za svoju obitelj, imajte na umu da je temelj svih dobrih zakona i pravila zlatno pravilo: činite drugima ono što biste htjeli da oni vama čine

Naprimjer, ako dopustite djetetu da govori bez poštovanja, onda će ono samo postaviti pravilo: „U redu je govoriti bez poštovanja.“ Pravila su neizbježna – vaša ili dječja.
Dok zadajete pravila za svoju obitelj, imajte na umu da je temelj svih dobrih zakona i pravila zlatno pravilo: činite drugima ono što biste htjeli da oni vama čine. Iz tog sam načela izveo koncept ako – onda.

Jedino je pošteno da se odnosimo prema drugima onako kako želimo da se oni odnose prema nama

Ako što otvoriš, onda i zatvori. Ako što prevrneš, onda i vrati na mjesto. Ako napraviš nered, onda i počisti. Ako što otključaš, onda i zaključaj. Naprimjer, možemo reći djetetu: „Ako tko otključa tvoj bicikl i ne zaključa ga ponovo i onda ga ukradu, kako ćeš se osjećati?“ Dijete zna da će biti uznemireno i može shvatiti da će, ako otključa bratov bicikl i ukradu ga, njegov brat također biti uznemiren. Jedino je pošteno da se odnosimo prema drugima onako kako želimo da se oni odnose prema nama.

Prekrasno je to što nas je Bog stvorio da živimo prema zlatnom pravilu i djeca ga mogu lako razumjeti. (Tate pak treba na njega podsjetiti, kao što vam svaka mama može potvrditi. Dok smo Sarah i ja pripravljali ovo poglavlje, ona je naglasila da sam samo dan prije ostavio otvorena vrata ormarića, kao i staklenku kikirikijeva maslaca – opet!)

Nikada nemojte samo reći: „Zato što ja tako kažem.“

Ne mogu dovoljno istaknuti nužnost da se djeci objasni razlog za pojedino pravilo. Nikada nemojte samo reći: „Zato što ja tako kažem.“ Takav čelični pristup nije samo intelektualna lijenost i neljubaznost, nego i stvara velike probleme s disciplinom. Pravila moraju odzvanjati u dječjim srcima, a ne ih slomiti.
Dvije su vrste pravila: ona o kojima se može raspravljati i ona o kojima se ne raspravlja.

Nastavak čitajte u knjizi „Ljubav i poštovanje u obitelji“, autora dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu u elektroničkom izdanju možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh