Svjedočanstva

FRANJO MEĐU VUKOVIMA

‘Nikada neću napustiti ulicu’ I nadbiskup Bergoglio primio je upozorenja. Neki su ga sindikalisti 2012. upozorili da bude oprezan jer postoje skupine koje mu žele zlo, savjetujući mu neka ne hoda gradom bez pratnje. „Nikada neću napustiti ulicu”, bio je njegov odgovor. Jednako je reagirao kada su ga njegovi svećenici iz četvrti upozorili da bi mogao biti otet.

‘Nikada neću napustiti ulicu’

Foto: Shutterstock


 

I nadbiskup Bergoglio primio je upozorenja

Jorge, silazeći u metro ili ulazeći u autobus s crnim fasciklom u ruci, nosi sa sobom sjećanje na sve. Nije nesavjestan, nije ni fatalist, samo je uvjeren da, ako želi vršiti svoju dužnost „pastira koji prati svoje stado”, ne može živjeti u palači, imati osobnoga vozača i pratnju. Svjestan je da narkotrgovci ne prežu ni pred čime pa tako ni pred načelima Crkve. Meksički kardinal Juan Posadas Ocampo ubijen je 1993. na aerodromu Guadalajare, u pucnjavi između hladnokrvnih ubojica „Tijuanskoga udruženja”. Službena je istraga događaj nazvala tragičnom fatalnošću, kao da se kardinal zatekao usred pucnjave između neprijateljskih bandi. Kasnije je izašlo na vidjelo da su Ocampa vlasti upozorile neka ne iznosi informacije o povezanosti između narkotrgovaca i lokalnih političara.

U opasnim je naseljima vidio veliku masu jednostavnih ljudi, gladnih nade, solidarnih, ispunjenih snažnom pučkom pobožnošću, veselih u dane slavlja

I nadbiskup Bergoglio primio je upozorenja. Neki su ga sindikalisti 2012. upozorili da bude oprezan jer postoje skupine koje mu žele zlo, savjetujući mu neka ne hoda gradom bez pratnje. „Nikada neću napustiti ulicu”, bio je njegov odgovor.  Jednako je reagirao kada su ga njegovi svećenici iz četvrti upozorili da bi mogao biti otet.

Jorge je iskusio dva lica predgrađa: neobuzdano nasilje i veliku humanost. U opasnim je naseljima vidio veliku masu jednostavnih ljudi, gladnih nade, solidarnih, ispunjenih snažnom pučkom pobožnošću, veselih u dane slavlja. Puno je lakše pripremiti gozbu u prigradskoj nego u bogatoj četvrti, uvijek je tvrdio o. Pepe: „Žene kuhaju, muškarci snabdijevaju, mladi pomažu.” Među napola izgrađenim kućama, gdje je država apstraktan pojam i gdje općinski službenici pitaju svećenike za adrese ljudi, župe su centri pomoći.

Iz knjige “Franjo među vukovima” autora Marca Politija. Dopuštenje izdavača vrijedi isključivo za  portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh