Duhovnost

DON POTTER

Nikad nisam čuo bolji razlog za slavljenje Boga od ovog Nekad sam mislio da je Bog lud ako smatra da je priznavanje grijeha slavljenje. Mi mislimo da je sramota priznati grijeh. Za Boga je to slavljenje, jer je to zvuk oslobođenja.

Foto: Pixabay

 

Sjećate li se kako niste mogli prestati govoriti o Bogu kad ste se tek obratili? Kad god govorimo o Bogu, On to zapisuje i smatra molitvom. Nije loše govoriti o Bogu, zar ne?
Pročitao bih vam nešto iz Izaije. Ovo je jedna od prvih stvari koje su me pogodile, govori o važnosti slavljenja. Bog ovo govori Izraelu, a katkad se primjenjuje i na Crkvu.
Nisi o tome ni čuo ni znao (yada – prije smo govorili o ovoj riječi), niti se uho tvoje prije otvorilo jer znadoh da ćeš se ponijeti izdajnički (to je Adamova priroda) i da te od utrobe majčine zovu buntovnikom. Radi imena svoga (kaže Bog) odgodit ću svoj gnjev, zbog slavljenja (tehila) moga suspregnut ću se da te ne razbaštinim. (Iz 48,8-9, NIV prijevod)

Nekad sam mislio da je Bog lud ako smatra da je priznavanje grijeha slavljenje. Mi mislimo da je sramota priznati grijeh. Za Boga je to slavljenje, jer je to zvuk oslobođenja

Nikad nisam čuo bolji razlog za slavljenje Boga – On će zatomiti svoj gnjev i očuvati nas ako čuje tehila, odgovor našeg srca na Njega. Nema boljeg razloga da ga slavimo – njegov gnjev će se okrenuti od nas. Riječ yada smo već spominjali, to je slavljenje Boga u zahvalnosti zbog svih blagoslova, ali korijen riječi znači intimno poznavati. I to znači priznavati svoje grijehe. Nekad sam mislio da je Bog lud ako smatra da je priznavanje grijeha slavljenje. Mi mislimo da je sramota priznati grijeh. Za Boga je to slavljenje, jer je to zvuk oslobođenja.

Ono što ustvari govorim dok priznajem grijehe je: „Bože, evo me! Ja sam slobodan!“

To je moj ulazak u slobodu. Ono što ustvari govorim dok priznajem grijehe je: „Bože, evo me! Ja sam slobodan!“ Možda ovo zvuči ludo, ali nas kvalificira za obavljanje službe. Bog je svet, uvijek je bio i uvijek će biti, i ne mogu mu prići dok sa sobom nosim tonu smeća. Ne znam za vas, ali ja imam grijehe koje trebam ispovjediti i to redovno činim. Po tome smo podobni za bliskost, intimnost s Bogom – yada.

Iz knjige „Pred zidom“ autora Don Pottera. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu, u izdanju Biblioteke Vinograd, možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh