Brak i odnosi

ZDRAV MODEL RJEŠAVANJA SUKOBA

Nije izgovarala svoje osjećaje ni potrebe zbog ‘mira’, ali je u sebi gajila sjeme ogorčenosti Kada zanemarujemo svoje potrebe i ne govorimo na glas što želimo, bol se skuplja u nama, postaje presnažna i više je ne možemo ignorirati. Kako emocionalno ozdravljamo kao ljudska bića, i što više ulažemo u svoje potrebe, to nam je lakše manje misliti na sebe i slobodniji smo ljubiti i služiti onima oko sebe

Nije izgovarala svoje osjećaje ni potrebe zbog 'mira', ali je u sebi gajila sjeme ogorčenosti

Foto: Pixabay

 

Rachel mi je došla u savjetovalište poslije 25 godina braka. Još uvijek nije bila naučila izreći svoje mišljenje ili potrebe, što je održalo mir među njima dvoma. Ali duboko u sebi, Rachel je gajila sjeme ogorčenosti i odbojnosti prema suprugu.

Osjećala se iskorištenom čitav svoj brak, ali bojala se je suprotstaviti mu se. Strah ju je kočio da pokaže svoje prave osjećaje

Osjećala se iskorištenom čitav svoj brak, ali bojala se je suprotstaviti mu se. Strah ju je kočio da pokaže svoje prave osjećaje pa je, umjesto toga, zalijevala i gajila to opasno sjeme.

Muškarci i žene poput Rachel nikada nisu u obitelji imali zdrav model rješavanja sukoba. Potrebe i želje drugih uvijek su stavljali ispred vlastitih i naučili su kako ne dizati prašinu.

Pozvani smo ljubiti druge kao što ljubimo sebe

Slažem se da je važno staviti druge ispred sebe. Biblija jasno traži da smatramo druge važnijima od sebe i da služimo drugima i ljubimo ih kao što je Krist služio nama i ljubio nas (Fil 2), ali nismo pozvani ljubiti druge na svoju štetu. Ne, pozvani smo ljubiti druge kao što ljubimo sebe (Mt 22,39). Vjerujete li da ste vrijedni takve ljubavi?

Naročito kršćani brkaju poniznost s nebrigom za sebe i samoprijezirom

Kada se, poput Rachel, iscrpimo jer ne vodimo brigu o sebi i nemamo samopoštovanja, ne možemo biti ni od kakve koristi ni drugima. Naročito kršćani brkaju poniznost s nebrigom za sebe i samoprijezirom. Kao što je slavni pisac C. S. Lewis lijepo rekao: „Poniznost ne znači misliti loše o sebi, već o sebi razmišljati manje.“ (nap. prev. U engleskom jeziku je prisutna igra riječi: „Humility is not thinking less of yourself but thinking of yourself less.)

…Kada zanemarujemo svoje potrebe i ne govorimo na glas što želimo, bol se skuplja u nama, postaje presnažna i više je ne možemo ignorirati. Kako emocionalno ozdravljamo kao ljudska bića, i što više ulažemo u svoje potrebe, to nam je lakše manje misliti na sebe i slobodniji smo ljubiti i služiti onima oko sebe.

Iz knjige „Tri koraka do prave ljubavi. Smjernice za one koji traže ljubav svog života“, autorice Debre Fileta, licencirane stručne savjetnice i autorice brojnih članaka i knjiga o vezama i braku. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete  kupiti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh