Duhovnost

„POSLJEDNJE DUHOVNE VJEŽBE“

Nigdje, ni u kome nećeš pronaći takvo blago kakvo ćeš otkriti u svojoj vlastitoj samoći „Taj rabin je bio veoma siromašan, ali nikada nije izgubio vjeru u Boga. Jedne noći imao je san. U tom snu netko mu je rekao neka ode u češki Prag i ondje ispod kraljevskog mosta iskopa blago. Pošto se taj san ponovio tri puta, Izak je došao do zaključka da san dolazi od Boga i poslušao je te krenuo na put…“

Foto: Shutterstock

 

Postoji hasidska priča o rabinu Izaku koji je živio u krakovskoj četvrti Kazimierz. To je općepoznata priča, ali ponovit ću ju na ovom mjestu. Taj rabin je bio veoma siromašan, ali nikada nije izgubio vjeru u Boga. Jedne noći imao je san. U tom snu netko mu je rekao neka ode u češki Prag i ondje ispod kraljevskog mosta iskopa blago. Pošto se taj san ponovio tri puta, Izak je došao do zaključka da san dolazi od Boga i poslušao je te krenuo na put. Otišao je u Prag pješice. Kad je stigao onamo, pokazalo se da most doista postoji, ali ga valjano čuva straža. Izak je kružio svaku noć oko mosta ne znajući što napraviti. Na kraju ga je zamijetio zapovjednik straže, koji ga je sumnjičavo pitao čeka li koga. Izak je sa skromnošću koja odlikuje mnogo siromašnih ljudi iskreno prepričao svoj san. Kad je čuo tu priču, zapovjednik straže je prasnuo u gromki smijeh i rekao: „Kad bih vjerovao u snove, otišao bih još danas u Krakov, jer sam već tri puta sanjao da ondje u Kazimierzu moram iskopati blago ispod peći, u kući nekakva rabina Izaka!“ Izak je izbuljio oči i čim brže se vratio u Krakov, a kad je onamo stigao, raskopao je svoju peć i pronašao blago.

Pouka priče

Koja je pouka te priče? Veoma je jednostavna: nigdje, ni u kome nećeš pronaći takvo blago kakvo ćeš otkriti u svojoj vlastitoj samoći. Martin Buber, komentirajući tu priču, piše: „Postoji nešto što se nalazi samo na jednom mjestu, blago koje možemo nazvati ispunjenjem vlastitog života, mjesto na kojem ga možeš naći nalazi se ondje gdje jesi.“ Svatko od nas osjeća da je nepotpuno biće, da mu nešto ili netko svakako nedostaje. Obično vidimo svoje blago u drugom čovjeku, u bogatstvu, u radu, čak u grijehu – ali očito je da smo svi grešnici i svi možemo tako o sebi reći. I dobro znamo što slijedi kasnije, već nekoliko minuta nakon što smo zgriješili, pokazalo se da grijeh uopće nije bio blago, već suprotno, lopov, jer nas je pokrao. Lišava nas čak i iluzije! Dakle gdje je riznica koja skriva blago? Taj sef, Izakova peć? Isusovi suvremenici pitali su ga ogorčeni zašto Boga naziva Ocem. Kako se samo usuđuje?! Isus im je s tugom objasnio da nema većeg blaga od spoznavanja Očeve ljubavi.

Ulomak iz knjige „Posljednje duhovne vježbe“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

 Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh