Svjedočanstva

LJUBAV JE ŽRTVA

Nevjerojatna priča o muslimanskoj i židovskoj obitelji iz Sarajeva koje su spasile jedna drugu Portal „Aleteia“ prenio je priču o muslimanskoj i židovskoj obitelji iz Sarajeva, koje su i u najstrašnijim okolnostima, pokazale što znači nesebično voljeti i žrtvovati se za bližnjega. U nastavku možete pročitati njihovo svjedočanstvo

Nevjerojatna priča o muslimanskoj i židovskoj obitelji iz Sarajeva koje su spasile jedna drugu

Foto: Courtesy of Yad Vashem


 

U prošlom stoljeću, stanovnici Sarajeva svjedočili su brojnim ratovima tijekom kojih su bili progonjeni i Židovi i muslimani. Iz svega se toga izrodila priča s porukom: voli svog susjeda.

Nacistički progoni

Nacisti su 1941. godine okupirali tada jugoslavenski grad i orobili staru sinagogu, uništivši dragocjene, 400 godina stare, svitke iz Tore. Također su deset tisuća Židova poslali u smrt. Židovska obitelj Kabiljo spasila se zahvaljujući požrtvovnosti i hrabrosti svojih poslovnih partnera i prijatelja – muslimanske obitelji Hardagas.

Budući da je Gestapo postavio svoje sjedište preko puta njihove kuće, Hardagasi su svake noći slušali bole krikove mučenih Židova. Odlučili su sakriti svoje prijatelje koji su tijekom  jednog od bombaških napada ostali bez krova nad glavom. Kabiljova žena i kći uspjele su pobjeći u Mostar koji je u to vrijeme bio pod talijanskom upravom, a on je morao ostati malo duže u Sarajevu jer je obavljao neke poslove. Nacisti su ga zarobili i odveli u logor. Kad je njegova susjeda Zejneba Hardaga saznala gdje ga drže, svakodnevno mu je donosila hranu.

Genocid u Bosni

Yosef Kabiljo uspio je pobjeći i sakriti se kod Hardaga u ormaru. Na nesreću, nacisti su doznali da oni i njihova šira obitelj pomažu Židovima. To je rezultiralo pogubljenjem člana obitelji, Ahmeda Sadika, koji je bio umiješan u krivotvorenje papira pomoću kojih su Židovi dobivali kršćanska imena. Srećom, obitelj Kabiljo uspjela je napustiti zemlju i pobjeći u Jeruzalem.

Kasnije, devedesetih godina, za vrijeme rata u bivšoj Jugoslaviji, „meta“ progona postali su muslimani. Tijekom genocida u Bosni ubijeni su deseci tisuća civila, uključujući i djecu. Sarajevo je ponovo postalo središte ogromne patnje, samo što se ovaj put obitelj Hardaga morala skirvati. Obitelj Kabiljo nije zaboravila na svoje „spasitelje“. Shvativši da su im prijatelji u nevolji, kontaktirali su ratnog izvjestitelja da pokuša saznati vijesti o njima. Otkrili su da se 76-togodišnja Zejneba Hardaga i njena najmlađa kći Sara skrivaju u svom podrumu. Za pomoć su se obratili izraelskom premijeru Yitzhaku Rabinu, koji im je pružio utočište u Jeruzalemu.

Pouka priče

Pouka ove priče je da nas briga za naše susjede može spasiti, jednako kao što i mi možemo spasiti njih – po mogućnosti i u manje strašnim okolnostima. Na primjer, ako im se pokvari automobil ili ako im hitno treba pričuvati djecu.

Izvor: Aleteia

Prevela Vedrana Prka

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh