Vjera i znanost

PRAVE RANE

Neuobičajen i nevjerojatan slučaj. Ova je svetica imala stigme na srcu Na njenu se tijelu nikada nije vidjela nikakva rana. No, ona je otkrila svom ispovjedniku...

Sveta je Terezija Avilska (1515. – 1582.) imala stigme na srcu. Njen je slučaj neuobičajen i nevjerojatan. Naime, na njenu se tijelu nikada nije vidjela nikakva rana. No, ona je otkrila svom ispovjedniku, te u jednom svom mističnom djelu napisala, kako je „imala stigme urezane u svoje srce”. Ne mistične stigme, ne duhovne, već prave rane, stvarne posjekotine.


Prilikom obdukcije, srce joj je izvađeno i na njemu se moglo vidjeti pet rana, baš kao što je i opisala

Fenomen se mogao utvrditi tek nakon smrti svetice. Prilikom obdukcije, srce joj je izvađeno i na njemu se moglo vidjeti pet rana, baš kao što je i opisala. Jedna je rana bila dugačka pet centimetara.

Liječnici su rekli kako je bila dovoljna samo jedna od njih da prouzroči smrt, a sveta je Terezija sa svim tim ranama živjela 23 godine

Liječnici su rekli kako je bila dovoljna samo jedna od njih da prouzroči smrt, a sveta je Terezija sa svim tim ranama živjela 23 godine. Srce svetice, još uvijek sačuvano, nakon više od 400 godina, čuva se u svetištu u Alba Torresu, u Španjolskoj. Na srcu je čak moguće vidjeti rane, svježe i žive.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh