Aktualnosti

HRVATSKA SERIJA NA „NETFLIXU”

„Netflix” kupio hrvatsku seriju „Novine”. Prikazivat će se u 190 zemalja svijeta Sjajno obrađena tematika stalne bitke novinara s političko-gospodarskim establišmentom u seriji „Novine” oduševila je vlasnike kalifornijskog Netflixa. „Novine” su tako postale prva serija na slavenskom jeziku koju je kupila ova tvrtka specijalizirana za globalnu distribuciju najboljih serija

„Netflix” kupio hrvatsku seriju „Novine”. Prikazivat će se u 190 zemalja svijeta

Jedna od najkvalitetnijih hrvatskih televizijskih serija svih vremena pod nazivom „Novine” postala je najbolji izvozni proizvod HTV-a u povijesti. Scenarist serije je Ivica Đikić, režiser Dalibor Matanić a proizvodi ju producentska kuća „Drugi plan”.

Sjajno obrađena tematika stalne bitke novinara s političko-gospodarskim establišmentom koji nerijetko ima i svoje podzemne ogranke, oduševila je vlasnike kalifornijskog Netflixa, tvrtke specijalizirane za globalnu distribuciju najboljih serija te, u nešto manjoj mjeri, filmova. Tvrtka s dvadesetogodišnjim iskustvom u digitalnoj distribuciji materijala ovakve vrste danas plasira po čitavom svijetu. „Novine” su konkretno postale dio globalnog paketa u 190 zemalja svijeta! S obzirom da danas na svijetu, prema najčešćem podatku, ima 249 država, jasno je koliki je doseg „Novina”. Jako su zadovoljni i u producentskoj kući „Drugi plan” koju vode Nebojša Taraba i Miodrag Sila:

„Prva je to serija na hrvatskom, ali i uopće na nekom slavenskom jeziku koja je na Netflixu, najvećoj i najvažnijoj platformi za streamanje programa na svijetu. Kako bi se mogle distribuirati u sve kutke planeta, „Novine” su morale imati titlove na mnogim jezicima, uključujući arapski, kineski… Prva ih je sezona toliko oduševila da je unaprijed, na neviđeno, s obzirom da još i nije snimljena do kraja, otkupljena i – druga sezona”, istaknuo je Sila za Novi list.

Autorski dvojac Đikić-Matanić na ovaj je način pokazao da ne postoji „globalna zavjera” prema malim produkcijama ili državama, već da je za svjetski uspjeh neophodna i presudna jedino – kvaliteta.

Priredila: Vedrana Prka

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh