Osobni razvoj

‘NESREĐENE’ MISLI ZNAČE ‘NESREĐEN’ ŽIVOT // Zašto je važno kontrolirati vlastite misli? Čovjekovo mišljenje, osjećanje i djelovanje usko su međusobno povezani. Ako želi drukčije osjećati i djelovati, čovjek mora i drukčije misliti.

Zašto je važno kontrolirati vlastite misli?

Foto: Shutterstock

 

Prema Wayneu Dyeru, čovjek može upravljati svojim mislima, a budući da osjećaji proizlaze iz misli, može upravljati i svojim osjećajima. Sam određuje što će misliti, sam upravlja svojim misaonim aparatom. Čovjekove misli pripadaju njemu i samo on ih može zadržati, promijeniti, priopćiti ili se u njih udubiti.

„Ako čovjek može promijeniti svoje misli, brzo će se pojaviti i novi osjećaji i tada je učinio već prvi korak u pravcu osobne slobode…“

Bez mišljenja određene misli, čovjek ne može osjetiti niti emociju. Bez mozga propada njegova sposobnost osjećanja. Osjećaj je tjelesna reakcija na misao. Biti zdrav čovjek znači naučiti drugačije misliti. Ako čovjek može promijeniti svoje misli, brzo će se pojaviti i novi osjećaji i tada je učinio već prvi korak u pravcu osobne slobode.

Prema Hullu, nesređene misli imaju za posljedice nesređeni život, a nesretne misli čine život nesretnim. Bolesne misli čine tijelo bolesnim. Siromašne, tjeskobne, sumnjičave misli imaju za posljedicu neuspjeh i siromaštvo. Svako ljudsko postignuće počinje kao misao. Misli su vatra. Nejasne misli loše se ‘pale’, kao i mokre rakete. Ciljano je mišljenje kao plamen aparata za zavarivanje.

Peale prepoznaje u mislima dinamičke snage. Čovjek si stvarno može umisliti neku situaciju, ali također i izaći iz nje. Vanjske okolnosti više su određene njegovim mislima, nego li njegove misli okolnostima. Tko želi mijenjati odnose, mora najprije mijenjati misli. Ako se analiziraju ljudski problemi, nailazi se uvijek na pogrešno mišljenje.

„Što čovjek misli, to i osjeća; a kako osjeća, tako i radi…“

Tepperwein tvrdi da, ako čovjek želi u svom životu imati uspjeha, najprije mora preispitati svoje načine razmišljanja i ponašanja. Kontrolom svojih misli i emocija može svjesno oblikovati i svoj život. Svaki bi čovjek trebao biti gospodar svojih misli. Mnogi se ljudi premalo bave sami sobom. Čovjekove misli vladaju njegovim osjećajima. Čovjek stvara uzroke svih posljedica i djelovanja koja utječu na njegov život, i svima im je zajedničko podrijetlo u njegovim mislima. Čovjekove misli upravljaju njegovim djelovanjem. Kad se nauči pravilno postupati mislima, može se preuzeti oblikovanje vlastitog života.

Što čovjek misli, to i osjeća; a kako osjeća, tako i radi. Ako drugačije misli, drugačije i osjeća; a ako drukčije osjeća, drugačije i radi. Čovjekovo mišljenje, osjećanje i djelovanje usko su povezani. Ako želi drugačije osjećati i djelovati, čovjek mora i drugačije misliti. Sve je u njegovoj glavi, srcu i rukama. Ako želi mijenjati ponašanje (djelovanje), mora mijenjati svoje mišljenje i osjećanje. Nema promjene djelovanja (ponašanja) bez promjene mišljenja i osjećanja. To je naporan posao, ali se isplati. To vrijedi ne samo za čovjekovo djelovanje, nego i za sreću i ljubav.

Bez sinergije mišljenja, osjećanja i djelovanja nema ni uspjeha ni sreće ni ljubavi, nema uopće pravog i kvalitetnog života.

Izvor:  Duhovnost.net (Glas-koncila.hr)

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh