Roditelji i djeca

ZANIMLJIVI REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Nerođena djeca mogu prepoznati različite jezike U istraživanju je sudjelovalo dvadesetak američkih trudnica te njihova još nerođena djeca, a proveli su ga znanstvenici s Odjela za lingvistiku

Nerođena djeca mogu prepoznati različite jezike

Foto: Shutterstock

 

Najnovije istraživanje na Sveučilištu u Kansasu, Kansas City, pokazuje da nerođena djeca mogu razlikovati različite jezike jedan mjesec prije rođenja. Istraživanje je pokazalo da nakon otprilike osam mjeseci u majčinoj utrobi nerođena djeca mogu prepoznati razliku između nekoga tko govori engleski i nekoga tko, na primjer, govori japanski, čak i ako te jezike govori ista osoba. U istraživanju je sudjelovalo dvadesetak američkih trudnica te njihova još nerođena djeca, a proveli su ga znanstvenici s Odjela za lingvistiku. Rezultati su objavljeni u časopisu NeuroReport.

Istraživanje je provedeno pomoću neinvazivna magnetokardiograma (MCG), što je veoma osjetljiva tehnologija, koja može osjetiti otkucaje srca, disanje i ostale tjelesne pokrete nerođenog djeteta. Prema voditeljima istraživanja, ranija su istraživanja pokazala da razvoj jezika počinje veoma rano, svega nekoliko dana po rođenju, a novorođenčad odmah pokazuje senzibilitet za različite jezike, što se vidi po različitu ritmu sisanja kad se govore različiti jezici.

„Ta rana senzitivnost navela nas je na razmišljanje kad se ona pojavljuje i nije li reakcija na razne jezike moguća zapravo i prije rođenja“, rekao je novinarima Utako Minai, profesor lingvistike i glavni voditelj istraživanja. „Fetus može čuti i prepoznati govor još u majčinoj utrobi. On čuje prigušene zvukove, kao kad odrasli govore u crtanom filmu Charlie Brown, ali ritam jezika veoma je rano raspoznatljiv za dijete, premda je govor prigušen.

Razvoj jezika započinje u maternici

Prema prethodnim istraživanjima, također se je pretpostavljalo da djeca još u utrobi prepoznaju različite jezike, ali nije se znalo reagiraju li ona na različite jezike ili na različite govornike. Za ovo istraživanje Minai je snimio bilingvalne govornike kako govore prvo na engleskome, a onda na japanskome. Potom je snimke puštao djeci u majčinim utrobama. Naime engleski i japanski smatraju se ritmički različitim jezicima. Kad su djeca čula poznat engleski jezik, otkucaji njihova srca nisu se promijenili, čak ni pri slušanju snimaka različitih govornika. Međutim njihova srca postala su ubrzanija ako bi prvo čula snimku na engleskome, a potom na nepoznatome, japanskom jeziku.

„Ti rezultati potvrđuju mišljenje da razvoj jezika uistinu počinje u maternici“, kaže Minai. „Fetusi se priviknu na jezik koji će usvojiti i prije nego što se rode, na temelju zvukova koje slušaju još u utrobi. Prenatalna senzitivnost na ritmička svojstva jezika jedan je od prvih djetetovih koraka u stjecanju jezične sposobnosti razumijevanja i govorenja.“ Minai zaključuje da je to otkriće „izuzetno zanimljivo“ za istraživanje jezičnog razvoja i da se ono može primijeniti i na druga područja.

Izvor: CNA / EWTN

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh