Kršćanska amaterska poezija

NEPROLAZNE MISLI SINIŠE GLAVAŠEVIĆA ‘Priča o gradu’ – ruševine, patnja i smrt ne mogu nadvladati ljubav prema rodnom gradu Siniša Glavašević poznati je vukovarski novinar, publicist i prozaik, ubijen na Ovčari dan nakon pada Vukovara. Premda ga više nema među nama, Siniša je svojim tekstovima ispisao ljubav prema rodnom gradu. 'Priča o gradu' njegov je najpoznatiji esej, a u nastavku ga možete pročitati.

'Priča o gradu' – ruševine, patnja i smrt ne mogu nadvladati ljubav prema rodnom gradu

Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj.


Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad?

Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom?

Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se.

Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac – netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema?

Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, a zatim svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost.

I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi.

Novinar, publicist i prozaik Siniša Glavašević rođen je u Vukovaru 4. studenoga 1960. U rodnom je gradu završio osnovnu i srednju školu, a u Sarajevu studij komparativne književnosti i bibliotekarstva. Bio je urednik Hrvatskoga radija Vukovar i ratni izvjestitelj. Nakon pada Vukovara, odveden je 19. studenog 1991. iz vukovarske bolnice i od tada mu se izgubio trag. Ekshumiran je iz masovne grobnice Ovčara i identificiran. Pretpostavlja da je ubijen istoga dana kada je odveden. Matica hrvatska u Zagrebu posmrtno mu je 1992. izdala zbirku „Priče iz Vukovara“. „Priča o gradu“ vjerojatno je najpoznatiji esej Siniše Glavaševića.

[1]

Izvor: Kamenjar.comBook.hr

Priredila Gabriela Jurković

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh