Brak i odnosi

DIETRICH VON HILDEBRAND

Neopravdani ili neprihvatljivi razlozi sklapanja braka Brak postoji kao ispunjenje bračne ljubavi. Mi bismo se trebali vjenčati drugom osobom jer volimo tu osobu koju nam je Bog namijenio...

Neopravdani ili neprihvatljivi razlozi sklapanja braka

Foto: Shutterstock

 

Sama tjelesna želja bez ikakve autentične ljubavi mora se smatrati u potpunosti nedostatnim povodom. Taj sebični i izvanjski odnos koji drugu osobu ponižava na razinu nečeg neosobnog u izravnoj je kontradikciji s uzvišenim značenjem zajednice koja potpuno ujedinjuje dvije osobe sve dok ih smrt ne rastavi. Svetogrdno je sklopiti taj uzvišeni savez čije je značenje najosobnije zajedništvo ljubavi iz tako površnog, prolaznog i sebičnog povoda.

Interes za ekonomski probitak ili bilo koju vrstu ambicije (kao što je želja za udjelom u svjetovnom položaju partnera ili za nošenjem njegova imena i širenjem njegova utjecaja) – doista, svi povodi koji nisu povezani s drugom osobom kao takvom u potpunosti su neopravdani.

To ne znači da brak sklopljen iz moralno neopravdanih povoda ne može kasnije postati istinsko zajedništvo ljubavi koje proslavlja Boga, no…

Očito bi bilo sramotno za osobu da uđe u vjerski red kako bi bila sigurna do ostatka njezina života, ako nije uspjela u pronalasku kojeg drugog položaja u svijetu. Isto tako, bilo bi sramotno sklopiti savez u kojem dvije osobe postaju jedno po uzajamnoj ljubavi prema Isusu, a poradi izvanjskog probitka.

To ne znači da brak sklopljen iz moralno neopravdanih povoda ne može kasnije postati istinsko zajedništvo ljubavi koje proslavlja Boga, kao što je i moguće da netko tko uđe u vjerski red iz neprihvatljivih povoda kasnije postane dobar redovnik ili redovnica. No taj kasniji razvoj događaja nikako ne opravdava krive povode.

Iz knjige „Brak: otajstvo vjerne ljubavi“ autora Dietricha von Hildebranda. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh