Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

Nemoj zavidjeti zlima na uspjehu, inače od Isusa Krista nisi razumio baš ništa Tko prodaje dušu đavlu kako bi mu djelo imalo uspjeha, loše će završiti. Na kraju će biti prazan, depresivan, razočaran i poražen

Foto: Unsplash, Rémi Jacquaint

 

(Lk 11,14-23)

Ako djeluješ u Isusu, s Isusom i za Isusa, sva tvoja djela bit će uspješna. Na primjer, čak i ako radiš tortu zajedno s Isusom, ta torta će imati poseban okus i sviđat će se tvojim gostima.

Sve ono što je sagrađeno na prevari, nemoralu, licemjerju i nepoštenju protivi se Božjem zakonu, te će propasti strašnom propašću

Tko nije s Isusom, rasipa, a ne sabire. Tko djeluje oslanjajući se samo na sebe, moći će imati i početni uspjeh u svojoj tvrtci, ali to će biti uspjeh izgrađen na pijesku, koji neće opstati kad nadođu poteškoće i prepreke. Sve ono što je sagrađeno na prevari, nemoralu, licemjerju i nepoštenju protivi se Božjem zakonu, te će propasti strašnom propašću. Božja djela se razvijaju i rastu polako, ali sigurno.
Tko prodaje dušu đavlu kako bi mu djelo imalo uspjeha, loše će završiti. Na kraju će biti prazan, depresivan, razočaran i poražen. Nemoj zavidjeti zlima na uspjehu, inače od Isusa Krista nisi razumio baš ništa.

Ovaj narod – kaže Gospodin – me usnama časti, ali srce mu je daleko od mene

Brak bez vjere u Isusa Krista će propasti. Obitelj u kojoj ne kraljuje prisutnost Isusa Krista rasipa se i postaje ‘razvučena obitelj’. Politika, koja ne vodi računa o Evanđelju, ne gradi jedinstvo, te ne promiče i ne podržava pravdu i napredak građana. Usput, u Italiji ima tisuće i tisuće neokatekumena koji kažu da vole kršćansku obitelj. Kako im je onda bilo draže dati glas političarima koji su uništili kršćanski smisao Obitelji? Ovaj narod – kaže Gospodin – me usnama časti, ali srce mu je daleko od mene.

Kada zli vidi da je njegovo djelo završilo velikim porazom, a ono čovjeka vjere nastavlja biti uspješno, optužit će ga da se udružio s đavlom

Tvrtka koja radi ne vodeći računa o dostojanstvu radnika, s vremenom će se osušiti kao stablo koje ne dobija vodu. Župa u kojoj župnik ne propovijeda Isusa Krista postat će kao polje suhih kostiju. Prije nekog vremena jedan kardinal je držao dugačku homiliju, te je Boga spomenuo samo jednom. Bez Isusa Krista nema života, puta i istine ljubavi. Isus je naša snaga, naša mudrost i naš uspjeh.
Kada zli vidi da je njegovo djelo završilo velikim porazom, a ono čovjeka vjere nastavlja biti uspješno, optužit će ga da se udružio s đavlom.

Amen.Amen.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva (2018.)

Izvor: Sjeme

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh