Najave

U NEDJELJU U 20 SATI

Nemoj da ti ispovijed bude samo običaj prije Božića! Pripremi se uz online pripremu Doći na ispovijed i reći nemam grijeha, ispovjednike prepadne jer misle da imaju ukazanje Blažene Djevice Marije... Tako, pripremi se, jer imaš grijeha

Foto: Pixabay


 

Župni vikar župe Presvetoga Trojstva u Karlovcu fra Mate Bašić pozvao je vjernike na online pripremu za ispovijed. Kako naglašava, za mnoge je ispovijed čisto neki običaj prije Božića, a ne uistinu sakrament novog života.

Njegovu objavu s Facebooka prenosimo u cijelosti:

Ispovijed kao da se obavlja usput nakon kupovine na placu te onda i sama ispovijed biva čisto neki običaj prije Božića, a ne uistinu sakrament novoga života.

“U ovom vremenu došašća, a prije Božića, vjernici posjećuju crkve i odlaze na ispovijed. Bogu hvala što toliki žele čistoga srca dočekati Božić. No, postoji jedan problem. Primjećuje se da se za ispovijed ne priprema. Ispovijed kao da se obavlja usput nakon kupovine na placu te onda i sama ispovijed biva čisto neki običaj prije Božića, a ne uistinu sakrament novoga života. Iz tih se razloga potrebno dobro za ispovijed pripremiti znajući da je grijeh svjesni i voljni čin protiv Boga, drugih i sebe.

Grijeh nije ono što sam sanjao, pa čak ni određena misao koja mi u um naleti, a ja je ne prihvatim, već je odbacim. Grijeh bi bio kada bih se u toj misli voljno zadržao i misao još hranio ili još više o toj misli maštao. Također, moj grijeh nije ono što je netko drugi meni učinio, već ono što sam ja drugima činio, što ispovijedam po vrsti i broju, a ne na način da ispovijedam naše grijehe ili pak prije izricanja svojih grijeha izričem grijehe drugih prvo opisujući situaciju, kao da Bogu nije znano, zatim osudim druge i ono što su meni drugi napravili, opravdam sebe i onda možda kažem svoj grijeh. Grijesi isto nisu čini koji su možda bili, već je svjestan i voljan čin.

Ispovijed nije da se kaže ispovijedam svakodnevne grijehe već je za odrješenje potrebno reći konkretne grijehe po vrsti i broju, dakle, koliko puta

Ispovijed nije da se kaže ispovijedam svakodnevne grijehe već je za odrješenje potrebno reći konkretne grijehe po vrsti i broju, dakle, koliko puta. Također, doći na ispovijed i reći nemam grijeha, ispovjednike prepadne jer misle da imaju ukazanje Blažene Djevice Marije, koja je jedina od ljudi bila bezgrešna uz svoga Sina Bogočovjeka Isusa Krista.

Dakle, pozivamo sve na pripremu za ispovijed, možda kroz našu iduću adventsku katehezu, kako bi na način što ga Sveta Crkva preporučuje ispitao svoju savjest i pristupio sakramentu pomirenja, koji jedino uz dobru pripravu može biti sakrament novoga života u Kristu.

Stoga ćemo u nedjelju u 20 sati na online adventskoj katehezi govoriti o sakramentu ispovijedi i samoj pripravi za ispovijed kako nas to uči Crkva po svojim dokumentima i obrednicima.”

Online katehezu možete pratiti u nedjelju, 20. prosinca, u 20 sati na YouTube kanalu Franjevci Karlovac OVDJE.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh