Razmišljamo o evanđelju

RAZMATRANJE VODITELJA „ŠKOLE MOLITVE”

O nemilosrdnom dužniku: Kad bismo usvojili pouku ovog teksta, smanjio bi se broj blokiranih građana u RH! S obzirom na činjenicu da ne postoji svijest o obvezi vraćanja duga, mnogi zaključe: „Kakav povrat? Važno je samo zadužiti se.” Ako bi samo jednoj osobi Božjom milošću bio pojašnjen ovaj tekst, u Hrvatskoj bi broj od 325 000 blokiranih bio manji za jedan...

O nemilosrdnom dužniku: Kad bismo usvojili pouku ovog teksta, smanjio bi se broj blokiranih građana u RH!

Prispodoba o okrutnom dužniku

23″Stoga je kraljevstvo nebesko kao kad kralj odluči urediti račune sa slugama. 24Kad započe obračunavati, dovedoše mu jednoga koji mu dugovaše deset tisuća talenata. 25Kako nije imao odakle vratiti, zapovjedi gospodar da se proda on, žena mu i djeca i sve što ima te se podmiri dug. 26Nato sluga padne ničice preda nj govoreći: ‘Strpljenja imaj sa mnom, i sve ću ti vratiti.’ 27Gospodar se smilova tomu sluzi, otpusti ga i dug mu oprosti.”
28″A kad taj isti sluga izađe, naiđe na jednoga svoga druga koji mu dugovaše sto denara. Uhvati ga i stane ga daviti govoreći: ‘Vrati što si dužan!’ 29Drug padne preda nj i stane ga zaklinjati: ‘Strpljenja imaj sa mnom i vratit ću ti.’ 30Ali on ne htjede, nego ode i baci ga u tamnicu dok mu ne vrati duga.”
31″Kad njegovi drugovi vidješe što se dogodilo, silno ražalošćeni odoše i sve to dojaviše gospodaru. 32Tada ga gospodar dozva i reče mu: ‘Slugo opaki, sav sam ti onaj dug oprostio jer si me zamolio. 33Nije li trebalo da se i ti smiluješ svome drugu, kao što sam se i ja tebi smilovao?’ 34I gospodar ga, rasrđen, preda mučiteljima dok mu ne vrati svega duga. 35Tako će i Otac moj nebeski učiniti s vama ako svatko od srca ne oprosti svomu bratu.” (Mt 18,23-35)

Kad bismo usvojili pouku ovog teksta, smanjio bi se broj blokiranih građana u RH!

Razmišljam koliko smo mi kao vjernici poučeni od onih koji su nas trebali poučiti o važnosti ovoga teksta. Jesu li to bili naši roditelji ili pastiri, ili netko drugi? Ako je netko odustao od poučavanja, to ne znači da i mi zbog toga trebamo odustati.

Mnogi od nas ne vide odgovornost ovog dužnika, no spremni su prihvatiti milosrđe vjerovnika. Ako bi samo jednoj osobi Božjom milošću bio pojašnjen ovaj tekst, u Hrvatskoj bi broj od 325 000 blokiranih bio manji za jedan. S obzirom na činjenicu da ne postoji svijest o obvezi vraćanja duga, mnogi zaključe: Kakav povrat? Važno je samo zadužiti se.

Ovaj nam tekst želi sliku iz života unijeti u zbilju duhovnih zakona. Zato Isus kaže da je to kao kraljevstvo Božje. Možda ponašanje ljudi koji nisu upoznali Krista stoga i nije čudno, no svakako je čudno da se tako ponašaju oni koji vjeruju u Boga. Kao kad nekome date račun s PDV-om, a on vas gleda i misli – s koje si ti planete?

Ne zavaravajte se. Ja sam i pravda i istina!

Prvi dužnik dugovao je ogroman iznos, no nije primijetio da se s gomilanjem duga mijenja i njegovo srce, „ne na dobro”. Okolnosti su donosile nove prihode. To je bila faza gomilanja. A tada nam se čini da nema nikakvog razloga za brigu. Možda je tako razmišljao i ovaj prvi dužnik. S bogatstvom je došla i inercija (pasivnost odgovornosti). Brige o onomu što nudi svijet zauzele su primarno mjesto u njegovu srcu, to mu je postalo prioritet – a ti stavovi oblikovali su obrazac njegova ponašanja. Prioritet da treba vratiti dug potisnut je duboko, duboko. Pristao je uz razmišljanje da više nije u stanju vratiti dug. Zbog toga je kraljeva odluka da načini obračun zatekla prvog dužnika nespremnim.

Drugi dužnik je dužan neusporedivo manji iznos, no nije bez duga. Ni on nije bio spreman za taj prepad, i reagirao je kao i prvi dužnik: Strpljenja imaj sa mnom i sve ću ti vratiti. I prvi je dužnik pukao: Ne, ne može to tako. Strpajte ga u zatvor! Reagirao je mjerom koja ga je iznutra izjedala. To je bila prilika da barem malo popravi svoju situaciju pred gazdom (kraljem), da mu pokaže da se ipak brine za njegov dug. Tako je barem on mislio: Možda gazda ipak shvati da mi je stalo do mojeg duga?

I kako reagira kralj? Prvo, saznalo se, kao i uvijek. Kralj je upoznat s postupkom velikog dužnika i sada se očituje njegova nutrina. Milosrdno srce Božje govori nam: Ne zavaravajte se. Ja sam i pravda i istina! Tako je i prorok Jeremija zdvajao nad svojim životom žaleći se Bogu da oni koji kradu i varaju bolje prolaze na zemlji, jer to čak, prividno, i izgleda dobro (čitaj: ne preporuča se). No cijeli dijalog proroka Jeremije i Boga završava riječima: Dok ne vidjeh njihov kraj!

Tko ima oči i uši neće mu promaći važnost ove poruke. Mjerom kojom mjerimo, mjerit će nam se. Kralj prvog dužnika ni u kojem slučaju nije đavao, jer njegov mu je gazda (kralj) iskazao milosrđe, oprostivši mu dug u potpunosti. No stjecanje bogatstva utjecalo je na njegov odnos s drugima.

Molimo za srce od mesa!

Božja riječ je biser koji treba pronaći i otkopati jer samo se po njoj može u svakom od nas događati bolji svijet.

Biblijski tekstovi opisuju konkretne događaje no Božja riječ kroz njih istovremeno progovara srcu onoga tko ih čita i razmatra. Božja riječ nas uzdiže, opominje, tješi i poučava!

Priključite se „Školi molitve” i izgradite svoju osobnu te zajedničku (grupnu) molitvu. Više o „Školi” možete saznati ovdje!

Autor: Mladen Halužan

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh