Osobni razvoj

SREĐIVANJE ODNOSA

Nekoga si povrijedio? Idi i zamoli ga za oproštenje! Mnogi se vjernici žale da im je loše u životu. Jedan od razloga za to mogao bi biti upravo ovaj!

Nekoga si povrijedio? Idi i zamoli ga za oproštenje!

Foto: Shutterstock

 

Brat ima nešto protiv tebe? Idi i sredi to!

Isus je rekao da kad donosite svoj dar na oltar, kad dolazite da molite ili da stavite novac u blagajnu, te se tamo sjetite da ste povrijedili svoga brata, trebali biste „se najprije izmiriti s bratom, pa onda doći i prinijeti dar svoj” (Mt 5,22-24). Inače Bog neće prihvatiti vaš novac niti vašu molitvu.

Starozavjetni standard je bio: „Ne gaji srdžbe prema sinovima svoga naroda” (Lev 19,18). To je bilo lako držati.

Ali novozavjetni standard je viši. Isus je rekao: „Ako ti brat ima nešto protiv tebe, idi i sredi to”.

Što kad mi nismo krivi

Dakako, uvijek će postojati braća koja imaju nešto protiv nas, a da mi tome nismo krivi. Isus i apostoli imali su mnoge neprijatelje, jer su stajali za istinu. Ali ovdje u ovom kontekstu Isus govori o bratu koji se srdi na nas jer smo mu grubo i nepristojno govorili (Mt 5,22). Ova srdžba izazvana je nečim grešnim što smo učinili. U takvim slučajevima mi moramo prvi poći k njemu, priznati svoj grijeh i moliti za oproštenje. Tek tada možemo donijeti svoj prinos Bogu.

Ako želimo silu, trebamo prihvatiti odgovornost

Ako dođemo Bogu i kažemo: „Gospodine, želim puninu novozavjetne sile u svom životu”, Gospodin će reći: „Kad ti dam novozavjetnu silu, ona će sa sobom donijeti i novozavjetne odgovornosti”.

Mnogi kršćani ne uživaju u novozavjetnoj sili jer žive prema starozavjetnim standardima. Oni ostaju bez sile jer nisu voljni poći i tražiti oproštenje od drugoga.

Izvor: časopis „Put života” (časopis za dublji duhovni život. Izlazi jednom mjesečno i besplatan je. Čitatelji ga mogu naručiti putem telefona, poštom i elektroničkom poštom.)

Put života, Ilica 200, Zagreb; 01/370-7628; [email protected].

Link na izvorni tekst 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh