Duhovnost

PAOLO CURTAZ

Nekim je ljudima dano iskustvo Boga toliko intenzivno da zauzima sav prostor To je sveobuhvatno iskustvo božanskoga koje silovito ulazi u život jedne osobe, toliko vrtoglavo da katalizira svu energiju, čak i onu seksualnu.

Nekim je ljudima dano iskustvo Boga toliko intenzivno da zauzima sav prostor

Foto: Shutterstock

 

Prva nepobitna činjenica, koju sam osobno doživio i koju svjedoče gotovo svi svećenici koje poznajem, jest činjenica da iskustvo posvećenja Bogu poradi Evanđelja, u Kristu, donosi sa sobom komponentu apsolutne radikalnosti koja potiče one koji je doživljavaju da isključe mogućnost ljubavi prema jednoj osobi u kontinuitetu i predano. Postoji – ozbiljno – neka vrsta dubokoga zaljubljivanja koja nas potiče da se potpuno predamo Gospodinu.

To je sveobuhvatno iskustvo božanskoga koje silovito ulazi u život jedne osobe, toliko vrtoglavo da katalizira svu energiju, čak i onu seksualnu.

Susret s Kristom, u molitvi, u meditaciji, u tišini, vodi do ekskluzivnoga, ali ne i isključujućeg iskustva ljubavi

To nije pitanje pastoralnoga, praktičnog reda (neoženjena osoba dostupnija je zajednici), već duhovnoga, unutarnjeg. Nekim je ljudima dano iskustvo Boga toliko intenzivno da zauzima sav prostor. I to je činjenica, objektivna koju treba uzeti u obzir.

Susret s Kristom, u molitvi, u meditaciji, u tišini, vodi do ekskluzivnoga, ali ne i isključujućeg iskustva ljubavi. Shvaćamo Isusove riječi upućene učenicima u kojima traži da ga ljube više od bilo koga drugoga jer je On u stanju darovati radost koja je veća od najveće radosti koju smo doživjeli (Lk 14,25-33). To je poziv upućen svim učenicima i koji se može živjeti i u izboru celibata (Mt 19,12).

Iz knjige „Pastiri. Knjiga koju bi svaki župljanin trebao pokloniti svome župniku“ autora Paola Curtaza. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh