Svjedočanstva

HODANJE MLADIĆA I DJEVOJKE

Za neke je ludost, dok drugi to s oduševljenjem prihvaćaju: donosimo vam Josipino svjedočanstvo o hodanju bez dodira i poljubaca Josipa iz Zagreba posvjedočila je o kušnjama s kojima su se ona i njen sadašnji suprug suočili tijekom predbračnoga hoda. Odlučili su se na vezu bez poljubaca i dodira, a ovako je to utjecalo na njihov odnos

Za neke je ludost, dok drugi to s oduševljenjem prihvaćaju donosimo vam Josipino svjedočanstvo o hodanju bez dodira i poljubaca

Foto: Shutterstock

 

Zovem se Josipa. U braku sam četiri godine. Suprug i ja imamo dvogodišnjeg sinčića Emanuela. Živimo u Zagrebu. Tek nakon dugih godina neuspješnih veza i nakon totalnog sloma, spoznala sam istinu koja je tako lijepa, a ja sam ju otkrila tek nakon brojnih pogrešaka koje su u meni ostavile teške rane i ožiljke, koji me i danas opterećuju.

Suprug Domagoj i ja bili smo u vezi deset mjeseci prije nego li smo ušli u brak. To je bila velika borba, najviše zbog neznanja i pogrešnih informacija o muško-ženskim odnosima. Od samog početka odlučili smo „čisto hodati“, no pod tim se smatralo samo to da nećemo imati odnos prije braka. Poljupci i držanje za ruke od početka su bili sastavni dio naše veze. No, nekako je uvijek sve vodilo prema odnosu. Domagoj je stalno imao problema s čistoćom, a ja s bludnim mislima. Trudili smo se i željeli, no nikako nam nije polazilo za rukom da uistinu budemo čisti. Iako nismo imali odnos, osjećali smo se prljavima jer smo zbog poljubaca i dodira zapravo neprestano bili u grešnoj prigodi, no to nam tada nije bilo jasno. Tek kada nam je Bog na naš put stavio iskusnog svećenika koji se bavi tim problemima, stvari su se počele mijenjati.

Susret s paterom Frkinom

Zajedno smo molili, redovito sudjelovali na svetoj misi, ispovijedali se i pričešćivati, čvrsto odlučujući svaki put iznova da ćemo ostati čisti, no stalno smo se vrtjeli u krugu. Tek nam je pater Vatroslav Frkin uspio pomoći tako što nas je uveo u cijelu istinu. Patera Frkina mnogi ismijavaju, a većina svećenika se ne slaže s onim što on govori o tome, smatrajući ga čudakom sa zastarjelim shvaćanjima. Mlade, posebno djevojke, često muči problem nevjere pa tako imam priliku čuti kako se mladi žale da je nemoguće danas čisto hodati jer je utjecaj svijeta i društva presnažan, te da mladić, ako mu se djevojka uskraćuje, odlazi za drugom ili ju prevari i slično. Mladi čak i imaju volju i želju za čistim hodanjem jer je to iskonski usađeno u nas, no nemaju „recept“ kako to izvesti. Nema nikoga tko će im otkriti potpunu istinu koja će ih osloboditi i dati im snagu i slobodu da zgaze sve ono što im svijet i mediji pokušavaju nametnuti.

I sama sam tako razmišljala. No ako se mladića za vrijeme hodanja izaziva poljupcima i nježnostima, a pritom mu se uskraćuje sam odnos, onda je mladić u napasti da – ili prevari djevojku ili se samozadovoljava. Djevojke tada znaju reći da su muškarci izopačeni i da im je samo odnos važan, no problem je u tome što ih upravo te iste djevojke, ni ne sluteći, zloupotrebljavaju tražeći od njih poljupce i nježnosti, i dajući im isto, a ne dajući im sam odnos. To jednostavno nije pošteno prema muškarcima. Mene su to isto uvjeravali još kao djevojčicu, kako muškarci ne mogu biti vjerni i kako je sasvim prirodno da se okreću za drugim ženama i da gledaju pornografiju jer njima to jednostavno treba. Sjećam se da sam bila slomljena, jer je sve za čime sam čeznula bila vjernost, odanost, razumijevanje, ljubav. Danas nas sa svih strana napadaju s takvim lažima pa je to, s jedne strane, razlog zbog čega djevojke oblače vulgarnu i neprimjerenu odjeću. A istina je tako lijepa.

Kako pronaći vjernu osobu za brak?

Danas su, nažalost, žene, pa čak već i djevojčice, toliko razgolićene da svaki muškarac može vidjeti svaku ženu i zato je u svijetu sve tako prljavo i grešno. Muškarac bi ženu trebao vidjeti razodjevenu tek u sakramentalnom braku. Sada se, naravno, postavlja pitanje kako onda danas u takvom svijetu ostati normalan, pronaći vjernu ženu i vjernog muškarca, i živjeti po nauku svete majke Crkve, te ostati vjeran do kraja? Isus nam je omogućio da i to, a da bismo to ostvarili moramo ga poslušati i predati mu se, jer On bolje od nas zna što je za nas najbolje. Bog je dao Zapovijedi zbog nas, da bi nam bilo lakše.

Tek kada se potpuno odlučimo za Krista i barem donesemo čvrstu odluku da ćemo se odreći svega lošega, moći ćemo uz Njegovu pomoć do Njega i doći i s njim koračati. On želi nas, a ne nešto od nas.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh