Obitelj

MORAMO PREUZETI ODGOVORNOST

Negativni utjecaji tehnologije na djecu – što kao roditelji možemo učiniti?

Negativni utjecaji tehnologije na djecu – što kao roditelji možemo učiniti?

Foto: Shutterstock


Djeca i mladi u dobi 8 – 18 godina dnevno provedu 7,5 sati izloženi medijima

Kako se boriti s utjecajem tehnologije na našu djecu? Što kao roditelji možemo učiniti? Prije svega moramo priznati ono što je očito: naša djeca odrastaju uz napredne oblike tehnologije, koja nije postojala dok smo mi bili djeca. Istraživanja danas pokazuju jasnu vezu između sve učestalije pojave poremećaja nedostatka pozornosti i ADHD-a te ovisnosti o videoigrama. Rezultati istraživanja koje je provela zaklada „Kaiser Family“ pokazuju da djeca i mladi u dobi od osam do osamnaest godina dnevno provedu sedam i pol sati izloženi medijima i industrije zabave! Takozvani naraštaj Y (rođeni u vremenu od prije deset do trideset godina) također nailaze na poteškoće u međuljudskoj komunikaciji. Oni se teže povezuju s osobama ako se komunikacija ne odvija na društvenim mrežama. (…)

Moramo preuzeti odgovornost

Volio bih da svi otvorimo oči za tu stvarnost. Najlakše je misliti da su naša djeca i kultura u kojoj odrastaju odgovorni za stvaranje „virtualne obitelji”. Ali ne, bojim se da je odgovornost na nama očevima, na meni i tebi. Na našim ramenima leži odgovornost da pružimo dobar primjer, da postavimo granice i da ponudimo zdrave alternative provođenja vremena sa svojom obitelji. Ili ćemo preuzeti odgovornost ili stvari neće krenuti nabolje. Stvarnost koju vidimo oko sebe ne možemo zanijekati, a djelovati moramo početi već sada.

Osim ako ne planirate odseliti u kakvu kolibu duboko u šumi, gdje nema struje ni interneta, svaka naša obitelj neizbježno je izložena svim oblicima tehnologije i medija u školi, na radnom mjestu i u našem domu. To je naša stvarnost. Ali svatko od nas ima sposobnost i mogućnost sve to svesti na pravu mjeru i svojoj obitelji ponuditi prikladniji izbor. Jednostavno, želim vam predložiti da ono što je štetno zamijenimo onime što koristi. Želim s vama podijeliti šest konkretnih stvari koje se moja žena i ja trudimo činiti odgajajući svoju djecu.

Šest načina na koje se možemo boriti protiv utjecaja medija na našu djecu

  1. Odvratiti se od idola. Svaka minuta posvećena medijima, društvenim mrežama, videoigrama i sličnim „zanimacijama“ minuta je izgubljena za molitvu i služenje svojemu Stvoritelju. Često zaboravljamo da smo u svijetu, ali da nismo od svijeta. Stvoreni smo za nebo, a ne za ovaj zemaljski život. Očituje li se to u onome što činimo?
  2. Odgovoriti na poziv. Kao kršćani trebamo znati da smo kao roditelji pozvani svojim obiteljima (i svima drugima) pomoći doći u nebo. To se ne može dogoditi ako Krist u našem životu i u našem domu nije na prvom mjestu. Ako nas djeca vide da molimo, da s radošću odlazimo na svetu misu, da pristupamo sakramentu pomirenja, da odvajamo vrijeme da bismo pomagali drugima, tada će oni vrlo vjerojatno u jednom trenutku početi slijediti naš primjer. To je najvažniji utjecaj koji možemo imati na djecu.
  3. Čitati knjige. Odvojite vrijeme za čitanje i potaknite svoju djecu da radije čitaju nego guglaju. Ako nas djeca vide samo za laptopom ili pred televizorom, oni će prije ili kasnije početi činiti isto. Budite im prvi uzor.
  4. Razgovor u obitelji. Takozvani naraštaj Y očito ima problema s međuljudskom komunikacijom, a možda se razlog tome krije u ovisnosti o drugoj vrsti komunikacije, odnosno dopisivanju porukama na društvenim mrežama ili je, jednostavno, problem u nedostatku prave, žive komunikacije u obitelji. Nemojte se zadovoljiti time što vam dijete na pitanje „Kako si proveo dan?“ odgovori „Dobro“, nego mu pokažite da ste zaista zainteresirani. Usput, mama i tata također trebaju međusobno razgovarati (djeca oponašaju ono što vide).
  5. Zajedništvo za stolom. Znam da je danas teško da se tijekom dana cijela obitelj nađe u isto vrijeme za stolom, ali pokušajte barem zajedno večerati. Zajednički obroci, pa bilo to i nešto samo na brzinu, izvrsna su prigoda da popričate o tome kako vam je prošao dan, što ste doživjeli, a da nikomu od vas pritom mobitel nije u rukama. Moje sinove uvijek živo zanima ono čime se ja bavim, a znam da kada odgovaram na njihova pitanja, da ih zapravo poučavam o životu u stvarnom svijetu.
  6. Ne izležavati se pred ekranom. Mirno je subotnje popodne, ispružili ste se na kauču i čekate da počne vaš omiljeni film. U pozadini čujete zvuk videoigara kojima su zaokupljena vaša djeca. Slažem se, tata zaslužuje odmoriti se, ali umjesto tog oblika provođenja slobodnog vremena radije krenite s djecom u vožnju biciklom, na planinarenje, zaigrajte nogomet ili krenite u šetnju. Sve što uključuje tjelesnu angažiranost i smislenu interakciju s drugima bolje je od izležavanja na kauču i igranja Minecrafta.

Znam da to nije jednostavno učiniti, ali kao i za većinu uistinu vrijednih stvari treba uložiti dodatan trud. Ili ćemo mijenjati svoje navike i pružiti djeci dobar primjer ili se prepustiti čarima virtualnog svijeta, uskrativši svojoj djeci prigodu da ih pripremimo za ono što im budućnost nosi. Pritom je veoma važno znati da nas djeca trebaju, da im u prvom redu budemo roditelji, a ne prijatelji. Moja supruga i ja beskrajno volimo svoje sinove, a ta nas ljubav potiče da im postavimo granice i odredimo pravila. (…)

Ulomak iz knjige „Putokaz za nebo” autora Randyja Haina. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh