Duhovnost

PREDAVANJE NEBOJŠE ĐURIĆA

Kome trebaju neprijatelji? Mi smo problem

Foto: m.mphoto; Shutterstock

Bog je Joni rekao idi lijevo, on je skrenuo desno i pobjegao od Boga. Jona je tražio svoju komfornu zonu: „Meni se tamo ne ide, ja se tamo ne osjećam ugodno, ja želim ići na drugu stranu gdje imam koliki-toliki mir“. Ukrcao se na neku lađu, diglo se veliko nevrijeme i dok su ljudi spašavali svoje živote, on je spavao kao zaklan, na dnu lađe. Ljudima je bila sumnjiva ta oluja zato što se podigla odjednom i niotkuda.

Jedan hebrejski midraš, tumačenje kaže da je spavao tvrdim snom na dnu lađe jer se napio ‘ko zemlja’. Tumačenje ima smisla, jer kako bi netko mogao spašavati živote na lađi, a on spava tvrdim snom? Tada mu je došao zapovjednik lađe i rekao mu: „Što spavaš kao zaklan? Ustaj, prizivaj svog Boga, spašavaj!“ Onda su bacili kocku da vide zbog koga ih je zadesilo ta nevolja i oluja i kocka pade na Jonu. Nevjerojatno je što tu piše; Jona kaže (parafrazirano): „Evo, zbog mene je to… Ali ovako ćemo napraviti, bacite mene u more, u nevolju koja se zbog mene digla i sve će vam se smiriti“.

Ima li Bog problema sa svijetom? Vjerujte mi, nema, nikakvih. Ima li problema s Ninivom, gradom grijeha? Ne. Mi ovdje sjedimo i svi mislimo da Bog ima problema s ljudima vani. Bog jedino ima problema s jednom grupom ljudi, a to si ti, i ja. On s nama ima problema. On s Jonom ima problema, nema s Ninivom, nego s Jonom – koji bi htio svoju komfornu zonu, koji bi išao lijevo kad Bog hoće desno, koji bi išao desno kad Bog hoće lijevo, koji bi stajao na mjestu kad Bog hoće ići naprijed. Sve obrnuto. Mi smo problem. I svijet trpi zbog nas. I znate kad će se prekinuti ova kriza i u zemlji itd.? Kad budemo rekli ljudima ovog svijeta: „Ma da vam kažemo nešto najiskrenije; ma zbog nas se sve to diglo. Samo nas ulovite i bacite nas u to nevrijeme i sve će se smiriti“…

Predavanja pastora Nebojše pratimo na kanalu EPC Hosana, ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh