Duhovnost

Nebesa (serijal): Nisi mogao birati

Nisi mogao birati book evangelizacija

Kad se nalazimo pred skorom smrću, htjeli bismo Bogu postaviti mnogo pitanja. Čini nam se pomalo nepravednim da umiremo prije reda. Osjećamo se odbačenima od Boga, ili čak kažnjenima. Voljeli bismo čuti što nam želi reći. Možda bi nam rekao nešto poput ovoga…

Znam, nisi mogao birati. Nisam te pitao želiš li postojati, želiš li biti muško ili žensko, u kojem se narodu, u kojoj obitelji i u kojem vremenu želiš roditi; nisam te pitao kako želiš izgledati, koliko braće i sestara želiš imati, želiš li se roditi bogat ili siromašan, zdrav ili bolestan… Htio sam da budeš različit od svih drugih ljudi, da budeš jedinstven.

Htio sam da budeš zadovoljan osobnošću koju sam ti podario.

Kad bih ti sada ponudio da svoju osobnost zamijeniš s bilo kojom drugom osobom, bi li pristao na to?

Kad bih ti dao mogućnost da svoje okolnosti zamijeniš okolnostima neke druge osobe, tako da ona dobije tvoje, a ti njezine, bi li izabrao bolje ili lošije okolnosti, tj. bi li nekoga usrećio ili nekoga unesrećio, ili bi radije zadržao svoje?

Dao sam ti nebrojene mogućnosti da se izgradiš za vječnost. Bezbroj si se puta mogao odlučiti ljubiti, poštovati, braniti, zahvaljivati, praštati, pomagati, tražiti moje lice, prikazivati svoja trpljenja, ne sramiti se priznati mojim u javnosti…

Svaki si put mogao birati kako ćeš reagirati na pojedinu situaciju, kako ćeš se odrediti u svome srcu. Znam da ti odabiri nisu bili jednako lagani, odnosno teški, ali ni svaka plaća na nebesima nije jednako velika.

Cijelog svog života imaš potpunu slobodu odabira – sâm biraš gdje ćeš se u vječnosti roditi: za nebo ili za pakao. Svojim životnim odabirima biraš s koliko ćeš blaga raspolagati u vječnom životu, kakvo ćeš vječno mjesto imati u mom kraljevstvu.

Iako nisi mogao birati ovozemaljski početak života, mogao si, i još uvijek možeš, birati kako ćeš živjeti u vječnosti.

Svaka preostala minuta tvog života predstavlja ogromnu mogućnost za vječnost.

Nemoj me pokušati kupiti gomilanjem izgovorenih molitava, misa i različitih pobožnosti. Kupi me svojim odabirima, kupi me iskrenim vapajima svog srca.

Neka se tvoja molitva najprije ʽrodiʼ u tvom srcu, a tek ju onda izgovori svojim usnama. Neka u njoj ne bude suvišnih, neiskrenih riječi; nemoj na misu dolaziti nepripremljen – pripremi se u svome srcu i u razumu.

Ne očekujem savršeno formulirane riječi molitve, nego savršeno istinite riječi tvog srca; očekujem tvoje razmišljanje, u kojem ćeš se suočiti s postojanjem mene, Boga, s mojom ljubavlju i mojom pravednošću; očekujem tvoje iskreno kajanje za ono što nije bilo dobro i tvoje iskreno zahvaljivanje za ono što jest; očekujem da me prihvatiš za svog osobnog otkupitelja i spasitelja.

Ja sam te već počeo snažno privlačiti k sebi; ne boj se nastaviti tražiti moje lice. Odreci se svog ponosa i svojih ljudskih obzira, jer ti oni ne mogu biti isprika na mom pravednom sudu.

Dakle, sada ti biraš!

Ako mi povjeruješ, spasit ćeš se.

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh