Osobni razvoj

POSLOVNE TAJNE IZ BIBLIJE

Ne živite preko svojih mogućnosti – dajite preko svojih mogućnosti Morate dati prije nego što dobijete

Foto: Pixabay

 

Davanje je u dobrotvorne svrhe zdravo. U studiji koju je proveo univerzitet u Buffalu, istraživači su utvrdili da volontiranje značajno umanjuje povezivanje stresnih životnih događaja i smrti. Kada se dajemo, sposobniji smo se nositi s bolom i stresom.

David se u startu obvezao dati dva milijuna dolara za izgradnju crkve. Možda će vas iznenaditi kad saznate da se on na ovo obvezao prije nego što je i zaradio ovaj novac

Štoviše, davanje u dobrotvorne svrhe jedan je osnovnih alata koji imamo za zarađivanje novca. Imam prijatelja Davida, poznatog poduzetnika u medicinskoj industriji koji je također pomogao financiranje izgradnje goleme crkve u svojoj rodnoj Južnoj Kaliforniji. David se u startu obvezao dati dva milijuna dolara za izgradnju crkve. Možda će vas iznenaditi kad saznate da se on na ovo obvezao prije nego što je i zaradio ovaj novac. Njegov mu je pastor rekao kako treba novac da izgradi crkvu. David je rekao da bi pomogao kada bi mogao, ali da nema toliki novac. Pastor mu je rekao da se ipak obveže. Zašto? Zato što je razumio ovo: moramo dati prije nego što dobijemo. Tako stvaramo novac u ovom svijetu – uložite novac i on vam se vraća s dividendama.

Obećao je platiti donaciju u sljedeće dvije godine. Čim je dao svoje obećanje, njegov se posao počeo zahuktavati

David je pastoru obećao novac. Nije vjerovao da će ikada moći ispuniti ovu obvezu, ali to je bio novac koji svakako nije imao tako da se složio. Obećao je platiti donaciju u sljedeće dvije godine. Čim je dao svoje obećanje, njegov se posao počeo zahuktavati. Od tog trenutka, činilo se da se sve oko njega financijski preokrenulo. Bio je u mogućnosti platiti kompletnu donaciju od dva milijuna dolara u roku od dvije godine, a i dalje je imao golemu zaradu. Bio je toliko zahvalan. Bio je uvjeren da je pastor preokrenuo njegov život. Ovo može djelovati pretjerano, ali apsolutno ima smisla ako razumijete pradavnu židovsku mudrost. Mene ova priča ni najmanje ne iznenađuje. Morate dati prije nego što dobijete. To je jedan od najvećih paradoksa pradavne židovske mudrosti, ali se svaki put možete osloniti na nju.

Iz knjige „Poslovne tajne iz Biblije“ autora Danijela Lapina.

Knjigu, u izdanju Kyriosa, možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh