Duhovnost

OD DUHA DO UHA

Ne živi bez vjere u sebe, pokori se milosrđu Božjem Život je ispunjen ranama, a Bog je kolekcionar, koji je u stanju od naših rana napraviti neprocjenjivu kolekciju dragocjenosti

Foto: MarinelaM, Shutterstock
In-eternum - katolički planer

Uključite se u našu Viber zajednicu.

 

Foto: MarinelaM, Shutterstock

(…)

Djetinjstvo i mladost mnogih ljudi jest oluja, potres, jak ciklon agresivnosti, raspadnuta obitelj, osjećaj odbačenosti i bezobzirnosti, pustolovina, mora, sablasno sjećanje, tama… Možda su se morali skrivati po špiljama, bježati u drugu sobu, zaključati se u toalet, zatvarati se u sebe same, živjeti kod bake tjednima zbog straha pred povratkom kući, bježati od kuće u tamnoj zimskoj noći, griješiti da bi izbacili iz sebe strah i gnjev, ulaziti u špilju ovisnosti bježeći od munja koje sijevaše iz usta oca, majke, obitelji, okoline – ali uvijek u tome svemu bijaše špilja i u njoj bijaše glas Boga Oca, bijaše u njoj blag dodir njegovih dlanova punih ljubavi i topline, koji nas držahu na površini.

Bog je kolekcionar

Život je ispunjen ranama, a Bog je kolekcionar, koji je u stanju od naših rana napraviti neprocjenjivu kolekciju dragocjenosti. Mislim da ne bismo trebali govoriti koliko imamo godina, već koliko smo rana pretrpjeli, jer to bi nas puno bolje opisivalo negoli broj naših godina. Sam život nas je učio da se prilagodimo na njegovu najgoru stranu, jer da bismo preživjeli, morali smo bježati u laži, obmane, šutnju, grijeh, bijes sakriven u srcu, u neuredan oblik seksualnosti – sve se to u nama nalazi.

Život nas je natjerao da živimo na takav način da se živjeti ne može

Život nas je natjerao da živimo na takav način da se živjeti ne može. Bili smo primoravani očekivati od sebe puno i zbog tog smo naučili tražiti previše od sebe, tj. biti prema samima sebi nemilosrdni. Ne možeš živjeti bez vjere u sebe, pokori se milosrđu Božjemu i povjeruj da te Bog nije zaboravio. Isus danas želi da u toj mračnoj sablasti prepoznaš njega samoga.

Prepoznaj u tami Isusa

Da prepoznaš u cijeloj toj oluji, koja uništava tvoja mišljenja o tebi samome, blage dlanove Božje ljubavi i brige. On želi da u tom kaosu mišljenja o samom sebi, koje kriješ u špilji svojeg srca, u tamama svoje duše, čuješ riječ Božju: „Pomagao sam ti da se prisjetiš što uistinu misliš o sebi. Učinio sam to da bi ti napokon uspio čuti što ja mislim o tebi, a ne zbog toga da bih te ranio ili te ismijavao. I želim da u to vjeruješ više nego u ikakve druge riječi koje ti govore”.

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

 

 

Iz knjige Od Duha do uha autora patera Augustyna Pelanowskog. Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh