Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

Ne trebamo se čuditi što postoje muškarci i žene koji imaju nadnaravne snove „Izlit ću svog duha na svakog čovjeka i vaši sinovi i kćeri će postati proroci; vaši starci će imati sne, a vaši mladi imat će viđenja“

Foto: Unsplash,

 

Gospodin Josipu daje upute u snu. I poruka koju Josip prima u snu se izvršava. Duh Sveti je, po jedinstvenoj privilegiji Svevišnjega, već bio ispunio Josipa. Ja se skoro nikad ne sjećam svojih snova. Zaključujem da su moji snovi samo produkt onoga što sam tog dana proživio, a ne Božja riječ. Poznajem ljude vjere koji mi prepričavaju svoje snove koji se poslije ostvare. Ponekad su njihovi snovi više viđenja, nego snovi. U svakom slučaju, Biblija i povijest Crkve su puni sanjara i njihovi snovi se odražavaju u njihovom životu. Lijepo je čitati i razmatrati biblijskog lika Josipa, kojem je Gospodin preko snova davao značenje budućih događaja.

Nadnaravni snovi

Ne trebamo se čuditi što postoje muškarci i žene koji imaju nadnaravne snove. Nekidan me zove jedna žena iz moje župe da mi prepriča san kojeg je sanjala prethodne noći. Priča mi da je bila došla u crkvu i vičući me tjerala van iz crkve jer me neprijateljeva prisutnost htjela povrijediti. Ljudski san ili nadnaravni?

„Izlit ću svog duha na svakog čovjeka i vaši sinovi i kćeri će postati proroci; vaši starci će imati sne, a vaši mladi imat će viđenja“

Čitajući, na primjer, životopis Svetog Ivana Bosca, vidimo kako mu je Bog govorio preko snova. S Pedesetnicom su se ispunile riječi proroka Joela koji prenosi Gospodnje riječi: „Izlit ću svog duha na svakog čovjeka i vaši sinovi i kćeri će postati proroci; vaši starci će imati sne, a vaši mladi imat će viđenja“.

Tko nema vjere, ne postaje Božji sanjar

Danas nam više nego ikad trebaju sanjari i vidioci Boga kako bi nam rekli da će sve biti dobro i da će se svijet vratiti Gospodinu, izvoru mira, ljubavi i blagostanja. Tko nema vjere, ne postaje Božji sanjar. Bez vjere imamo samo noćne more bez izlaza. Kad nemamo nade, nismo potaknuti da djelujemo u ljubavi.

Amen. Amen.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh