Razno

MOLITVA PRIJE JELA

Ne sjedaj za stol s bilo kakvim lošim mislima, da đavao ne bi pretvorio hranu tebi u štetu i piće u bolest Sjedi za trpezu s mirom, zahvaljujući Gospodu, i hrana s pićem bit će ti u korist i u zdravlje

Foto: Pixabay

 

Koliko smo često bolesni zbog toga što se ne molimo prije jela, ne prizivamo Božji blagoslov na hranu. Često ne znamo kakvi su ljudi pripremali to što mi jedemo. Jer često je hrana pripremljena s bogohulnim riječima, psovkama, kletvama.

Sveti pravedni Ivan Kronštatski piše: Ne sjedaj za stol s bilo kakvim lošim mislima, da đavao ne bi pretvorio hranu tebi u štetu i piće u bolest, a ne u zdravlje, jer đavao preko svega vara i traži način da načini štetu čovjeku. Sjedi za trpezu s mirom, zahvaljujući Gospodu, i hrana s pićem bit će ti u korist i u zdravlje. Sve što mi jedemo predstavlja žrtvu Božje ljubavi nama, ljudima; preko hrane sva priroda i svijet anđela služe čovjeku. Zato se prije jela treba posebno usrdno pomoliti.

Prije svega mi prizivamo Blagoslov Oca Nebeskog, čitajući molitvu „Oče Naš“. A tamo gdje je Gospod, tamo je i Bogorodica, tamo su i Anđeli, zato pjevamo: „Bogorodice Djevo, raduj se…“ i tropar Anđeoskim silama: „Nebeski Arhistratizi… „Ne bez razloga govorimo: „Anđeo za trpezom“ – i zaista su Anđeli s nama za trpezom, kad s molitvom i zahvalnošću jedemo hranu. A tamo gdje su Anđeli, tamo su i svi sveci.
Sveti Serafim Viricki

U nastavku slijede dvije poznate kratke molitve za prije i poslije jela:

PRIJE JELA

Blagoslovi, Gospodine, nas i ove tvoje darove što ćemo ih sada blagovati i podaj onima koji nemaju. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

POSLIJE JELA

Zahvaljujemo ti, svemogući Bože za sva dobročinstva tvoja, koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.
Slava Ocu…

Petar Salečić, izdavačka kuća Kyrios; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh